În Marea Britanie se reiau, de la anul, cursurile gratuite de Limbă, Cultură și Civilizație Românească (LCCR) pentru elevii din comunitatea românească. La Londra s-au format deja 17 grupe.

„În funcție de solicitări și deschiderea unităților de învățământ, Ministerul Educației, prin Institutul Limbii Române, va organiza și alte grupe, pentru a oferi elevilor români din diaspora posibilitatea de a comunica în limba maternă”, transmit reprezentanții Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP).

Selecția profesorilor români a fost făcută de Institutul Limbii Române. Cursuri similare sunt organizate, printr-un parteneriat cu Ministerul Educației din România, și în alte țări europene: Belgia, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Portugalia și Spania.

Click aici pentru a afla în ce școli londoneze sunt deja formate grupele de cursanți LCCR.

Cifre făcute publice recent de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni arătau că în afara granițelor țării ar trăi aproximativ 9,7 milioane de români, din care 5,6 în diaspora, iar restul în comunitățile istorice din jurul României (Basarabia – Rep. Moldova; Bucovina de Nord, Transcarpatia și Bugeac – Ucraina; Voivodina și Timoc – Serbia, Bulgaria) sau din Balcani (aromâni, macedo-români, megleno-români din Albania și Grecia).

Un studiu G4media  estimează că aproape un sfert din totalul rezidenților străini din Italia sunt români (1,13 milioane), iar în Spania românii sunt cea mai mare minoritate (peste 1 milion). Și în Marea Britanie românii au depășit 1 milion de rezidenți, iar în Germania se apropie de 800 de mii. Iar acestea sunt doar cifrele oficiale.

NapocaNews