Când vine vorba de încălzirea locuinței tale, nu există foarte multe opțiuni din care poți alege. O decizie importantă pe care vei fi nevoit să o iei este să optezi pentru încălzirea prin pardoseală sau pentru cea prin intermediul caloriferelor. Ambele soluții au avantajele și dezavantajele lor, deci este important să iei în considerare nevoile și preferințele tale și ale celor din familie înainte de a lua o decizie atât de importantă. În rândurile următoare vei putea descoperi atât avantajele, cât și dezavantajele fiecărei opțiuni pentru a te ajuta să faci o alegere în cunoștință de cauză.

  Iată principalele avantaje și principalele dezavantaje ale celor mai folosite soluții de încălzire pentru case și apartamente!

  • Încălzirea prin pardoseală

Acest tip de sistem de încălzire implică instalarea conductelor de încălzire sau a elementelor electrice de încălzire sub suprafața podelei. Căldura radiază apoi în sus, încălzind întreaga cameră în mod uniform. Încălzirea prin pardoseală este, în general, considerată a fi mai eficientă decât încălzirea cu radiatoare, deoarece funcționează la o temperatură mai scăzută și asigură o distribuție mai uniformă a căldurii. Este, de asemenea, o alegere excelentă pentru cei care doresc să-și păstreze interioarele elegante și moderne, deoarece elimină nevoia de radiatoare voluminoase. Pentru un sistem bine pus la punct de încălzire vei avea nevoie, evident, de o sursă de căldură ca o centrală termică sau una pe lemne, de conducte și de unul sau mai multe distribuitoare pentru încălzirea prin pardoseală, în funcție de suprafața locuinței tale sau de cea pe care dorești să o încălzești pe timpul iernii. Găsești toate aceste componente pe site-uri speciale ca shop-einstal.ro sau în marile lanțuri de magazine de bricolaj din țară, dacă nu ești adeptul cumpărăturilor online. În acest context, ar fi indicat să ai în vedere că încălzirea prin pardoseală poate fi  puțin mai scumpă de instalat decât încălzirea prin calorifere, mai ales dacă modernizezi o locuință existentă. De asemenea, sistemul de încălzire prin pardoseală poate fi mai dificil de reparat dacă ceva nu merge bine, deoarece țevile sau elementele sunt ascunse sub podea.

  • Încălzirea prin calorifere

Acest tip de sistem implică utilizarea radiatoarelor (caloriferelor) pentru încălzirea unei încăperi. Radiatoarele sunt de obicei instalate pe pereți, iar căldura este generată de apa caldă sau aburul care curge prin țevi. Instalarea încălzirii prin calorifere este, în general, mai puțin costisitoare decât încălzirea prin pardoseală și este mai ușor de reparat dacă ceva nu merge bine.

 

Cu toate acestea, încălzirea prin acest sistem poate fi mai puțin eficientă decât încălzirea prin pardoseală, deoarece nu asigură o distribuție uniformă a căldurii. Camerele pot avea, de asemenea, temperaturi variabile în funcție de locația caloriferelor. De asemenea, acestea (radiatoarele) pot ocupa un spațiu valoros pe perete și pot intra în conflict cu decorul interior al locuinței tale.

 

Deci, ce opțiune ar fi indicat să alegi? În cele din urmă, depinde de preferințele și nevoile tale personale. Dacă ai bugetul necesar și vrei să ai parte de un aspect modern, încălzirea prin pardoseală poate fi o soluție ideală. Cu toate acestea, dacă ai un buget mai restrâns și nu te deranjează aspectul caloriferelor, poți opta pentru încălzirea prin radiatoare. Orice ai decide, asigură-te, înainte, că beneficiezi și de sfaturile unui profesionist. Spor!

 

NapocaNews, Sursa foto: pexels.com