Pe vremea „carmaciului” Nicolae si a copilariei mele frumoase, obisnuiam vara sa merg cu parintii la Circul de Stat Bucuresti – care se afla in turneu prin tara, iar iarna in preajma Craciunului, mergeam adesea cu prietenii si colegii de scoala la Luna Park. In Cluj – in spatele Postei. Astazi avem parte de circ cu precadere la televizor, in general cam in toata mass media, iar Luna Park a fost inlocuita cam peste tot cu Zoo Park, caci nu-i asa…omul este un Zoo-n politikon. Prin excelenta cel modern.

Caci cum altfel se pot numi, decat spectacol sub cupola circului, rezultatele unui recent sondaj de opinie, cu privire la increderea romanilor in personalitatile publice de pe la noi. Personalitati publice care se aseamana cu WC-urile publice – pline de mizerie…morala. Iar aici si acum, cei de pe la ambasada americana sau care vor mai fi, plus cei de la servicii, s-au intrecut pe ei cu estimarile. Chiar ne cred pe toti tampiti ?!? Ce-i drept – pentru multi dintre noi, au motive intemeiate sa creada asa ceva, dar exagerarile din sondaje depasesc pana si defunctul Caritas clujean, cel care dadea cu de 8 ori mai mult suma real depusa.

Conform acestor „prezicatori” avem un podium exclusiv format din functionari sau slugi umile ale statului subteran, „personalitati publice” subordonate total sistemului american globalist – sorosist, care executa ordinele factorului extern euro-atlantic si care reprezinta varful iceberg-ului sistemului ticalosit din Romania. Asadar „medalia de aur” in clasamentul increderii ( incredere in ce ?!? ) o are bineinteles Secretarul General Adjunct al NATO – Mircea Geoana, cu 36,3%. Mai sa fie ! Pentru ca vine de la NATO, atunci trebuie sa fie un fel de Rambo de Romania. Ce-i drept, cam chel si fara muschi. Si daca mai pui ca nici barbatia sau corajul nu-l dau afara din casa, atunci cine sau ce-l recomanda ? „Mihaela dragostea mea”. Si familia. Mai exact un tata general tradator in decembrie 1989, ale carui „merite” au fost o „origine sanatoasa” pentru cariera viitoare a fiului. Sau poate, ma cuget eu, esecul campaniei miitare din Ucraina, unde NATO cu Geoana in fotoliul tovarasului Sectetar General, au infrant steagul ! Pe ei si intreaga Europa ! Si Romania impreuna cu ei ! Cert este ca Bideul s-a infundat in Ucraina, iar rusii ca si Siberia au dovedit inca o data ca sunt imposibil de cucerit. In numele utopicei – slava Ukraini. De fapt o saraca slava desarta !

Medaliata cu argint, este nimeni alta decat „vanatoreasa de vampiri”, adica madame Kovesi in persoana – procurorul sef al Parchetului European, cu 34,3 %. Aceasta Zorro a justitiei europene, o veritabila Corrado Cattani a miscarii feministe de „nealiniere”, care are „meritul” de a fi pus cu „botul pe parchet”, pe majoritatea marilor investitori sau jucatori de capital romanesc. Bineinteles mostenit de la fosta si actuala Securitate. La pachet si la parchet impreuna cu liderii politici autohtoni, care nu au batut palma pana la capat cu binomul Coldea – Kovesi si ai lor stapani americani si occidentali. Se spune ca razbunarea este arma prostului. Iar „Ana Pauker de Romania” si-a dovedit din plin abilitatile si calitatile de excelenta bibliotecara si i-a fisat – indosariat pe toti. Asa cum frumos stie sa aseze dosarele pe rafturile institutiei cu pricina, la fel de meticulos i-a asezat pe multi dintre „dusmanii poporului” prin diverse celule. Celule cu rol de anticorpi, care sa apere sistemul de virusii romanismului, al suveranismului si al patriotismului. Cu privire la aceste dosare, care toate poarta autograful doamnei procoror, un amic de pe la „padure” ( spre deosebire de mine care sunt mai apropiat sentimental de codrii seculari – mai codrenist ) mi-a ciripit ca prin anul de gratie 2006, au „aselenizat” la capitala, niste obiecte de zbor made in SUA, cu ceva dosare la bord. Dosare care au fost traduse si apoi acestea impreuna cu doamna procoror, „i-au tradus” pe cei care se opuneau noului actionariat majoritar de la America. Intrebare – alo sefa, ce facem noi aici – anchetam sau traducem ?!? Intr-adevar traducerea in politica este o mare „calitate”, mai ales atunci cand sti sa-i traduci pe ceilalti. Adica pe noi !

Si cum unei adevarate pretins „lady” îi sta bine sa fie flancata de doi teoretic barbati, bronzul solar ii revine, desi nu-i convine, fostului meu profesor si indrumator de an, vesnic reales primar de Cluj – Emil Boc, cu 32,4 %. La noi la romani este o vorba, care spune ca despre cunoscuti si ”morti” – numai de bine. Dar ce sa spun eu de bine ? Eventual ca traieste bine. Sau ca se simte bine in fotoliul de primar. Sau ca s-a orientat bine in viata. Sau ca slujeste bine pe cine trebuie. Stiti, in viata, in general oamenii  au aspiratii mari. Asa ca sa compenseze lipsa de zbor. Dar nu le iese de fiecare data. Si atunci au de suferit cei din jurul lor. Sincer am suferit si suferim destul de 33 de ani. Ar fi cazul sa punem punct suferintei si oamenilor cu moralul scăzut!

Clasamentul acesta turbat este urmat de alte personaje demne de toata „increderea” noastra. Este suficient sa le amintim numele – Ciolacu, Firea, Ciuca. Pe „mutul” de la Cotroceni l-au pus la coada, ca oricum este penibil. Interesanta este ascensiunea si pozitionarea „Dianei de Romania”. Chiar daca vorba cantecului – de la rusi vine fata. Si nu doar fata. Se schimba vremea, se vor schimba si vremurile. Bizara este insa absenta sau omisiunea copilului de sistem – Hellwig. Nea Simion este si el prezent in „analiza de sistem”. Cu plusuri si minusuri, confuz uneori in declaratii, mai ales cele de dragoste la adresa unei vechi comunitati alogene de pe la noi. In rest carismatic si chipes baiatul nostru. Da – in mare, cam cu astia vom defila la anul sub cupola circului electoral.

Permiteti o sugestie acum la final de an. Nu mai aruncati cu clovni in arena circului politic. Accesati direct dresorul. Gratulati-l la Cotroceni pe generalul Coldea, secondat indeaproape la palatul Victoria de al său general Rog. Ma rog, daca-i circ, atunci circus sa fie pana la capat! România piere cu astfel de politruci Poftim de luati loc.

Cristian Ardeleanu