Viktor Orban jubiliează. S-a spulberat mitul român străbun din Transilvania, relatează Hir TV, citată de Rador Radio România. Presa maghiară susține originea slavă sud-dunăreană a românilor.

Genomul românesc este în proporție de 50-69% de origine slavă, asemănător cu cel al vecinilor săi balcanici, respectiv al Bulgariei și Croației – reiese dintr-un studiu intitulat „Istoria genomului Balcanilor de la hotarul roman la migrația slavilor”, apărut recent în revista științifică americană „Cell”.

Despre cercetarea care a distrus teoria originii daco-romane au relatat și presa sârbă și cea bulgară. Portalul Tanjug.rs a calificat cercetarea DNS fiind drept un deschizător de drumuri care a dus la descoperiri majore legate de structura genetică a populației balcanice referitor la Bulgaria, Macedonia de Nord, Serbia, România, Albania și Grecia. Revista a adăugat că studiul realizat cu contribuția oamenilor de știință din Serbia, Spania și SUA face lumină privind răspândirea genelor slave din regiune. Potrivit rezultatelor publicate de portalul Cell.com, bulgarii, românii și croații dispun de cea mai ridicată concentrație genetică slavă, în timp ce prezența acestei moșteniri genetice este cea mai slabă la greci, oscilând între 4 și 20.

 

Deocamdată presa română nu a relatat despre cercetarea menționată, ceea ce nu este de mirare, deoarece astfel teoria continuității daco-romane clădite pe baze artificiale a încetat să mai existe. După cum este cunoscut, puterea de la București consideră pe baza acestei teorii că Transilvania îi aparține. Publicația Mandiner a precizat că cercetarea a avut un impact neplăcut asupra românilor, deoarece aceștia propovăduiesc de decenii teoria daco-romană care se bazează de înrudirea dintre limbile latină și română. În concluzie, românii din Transilvania se consideră descendenți ai locuitorilor de odinioară ai Daciei Romane, ai dacilor romanizați și ai coloniștilor romani, deci ei sunt locuitorii străvechi ai Transilvaniei.

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Românii așteaptă replica Academiei Române și a istoricilor români sufocați. Guvernul de la București din păcate este ignorant la probleme istoriografice.

NapocaNews