Proiectul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, derulat și în județul Cluj cu sprijinul Consiliului Județean, „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”, a fost finalizat recent. Cu acest prilej au fost comunicate și principalele rezultate legate de implementarea proiectului cu finanțare europeană.

            La nivelului județului inițiativa a constituit un succes, în urma activităților de screening la care au participat 1209 persoane fiind depistate două cazuri, iar alte 194 au avut trimiteri pentru patologii conexe suspectate de serviciile caravanei.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: „Chiar dacă numărul de cazuri de TBC depistate a fost, din fericire, unul redus, beneficiile acestei campanii de testare în comunitățile rurale ale Clujului sunt numeroase. Asta  întrucât, în medie, una din șase persoane testate a ridicat suspiciunea unor probleme de sănătate. Acesta e, de altfel, motivul pentru care am implicat funcționarii noștri, inclusiv în teren, pentru sprijinirea campaniei, deoarece dorim să asigurăm și cetățenilor cu venituri mai reduse șansa de a își verifica starea de sănătate. În fond, a preveni e mult mai ușor și mai ieftin decât a vindeca o boală.”

            În vederea îndeplinirii în mod complet a obiectivelor programului, pe lângă stabilirea diagnosticului, specialiștii urmăresc întocmirea unui plan de tratament personalizat și monitorizarea constantă a progresului persoanei, inclusiv după finalizarea tratamentului.

            Reamintim faptul că, în prima parte a acestui an, caravana mobilă dotată cu aparatură modernă de radiologie s-a deplasat în opt comune clujene în care există comunități defavorizate, respectiv Iara, Florești, Gilău, Aghireșu, Baciu, Cojocna, Apahida și Buza.

 Radu Ștefan