Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este din nou pe prima poziție între universitățile românești potrivit clasamentului Ui GreenMetric World University Ranking, dedicat clasificării universităților prin prisma dezvoltării durabile (a sustenabilității – https://greenmetric.ui.ac.id/), dat publicității marți, 5 decembrie 2023.

Potrivit Ui GreenMetric World University Ranking 2023, UBB  ocupă prima poziție în țară (din 11 universități românești incluse) și poziția 165 în lume (din 1183 de universități incluse).

Criteriile utilizate în acest clasament sunt cele internaționale asociate dezvoltării durabile, incluzând indicatori direcți legați de sustenabilitate (ex. organizarea spațiului verde propriu, consumul de energie și de apă etc.) și indicatori academici (de educație și cercetare) care au ca temă sustenabilitatea (https://greenmetric.ui.ac.id/about/methodology).

„Acest ranking dedicat sustenabilității confirmă performanța UBB în efortul pentru dezvoltarea durabilă, direct (prin modul în care se autoorganizează) sau indirect (prin educație și cercetare-dezvoltare-inovare în domeniu), performanță confirmată recent și de rankingul QS 2024 pentru sustenabilitate și de diverși indicatori utilizați în alte rankinguri academice de referință. Am angajat acest profil pentru UBB în urmă cu mai mulți ani, prin programul UBB Goes Green, din respect pentru mediu/planetă, și iată că UBB este nu doar un campion academic, dar devine și unul dintre campionii dezvoltării durabile în țară, motiv pentru care probabil și Catedra UNESCO în Schimbări climatice și Dezvoltare durabilă a fost organizată la UBB”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Radu Ștefan