Kievul s-a distanțat de Moscova: Ucraina sărbătoreşte pentru prima dată Crăciunul pe 25 decembrie

Ucrainenii urmează să sărbătorească Crăciunul luni, la 25 decembrie, în loc de 7 ianuarie, după tirul vechi, odată cu Rusia, o decizie simbolică prin care Volodimir Zelenski s-a distanţat într-o ţară aflată în război cu Moscova, anunță news.ro.

În vară, când toate privirile erau aţintite asupra contraofensivei, preşedintele Volodimir Zelnski a obţinut adoptarea adoptarea unei legi prin care Crăciunul se sărbătoreşte la 25 decembrie şi nu la 7 ianuarie, una dintre dintr-o srie de măsuri prin care Kievul s-a distanţat de Moscova.

”Poporul ucrainean a fost supus mult timp ideologiei ruse în aproape toate domeniile vieţii, inclusiv calendarul iulian şi sărbătorirea Crăciunului la 7 ianuarie”, se arăta în preambulul legii adoptate de deputaţi.

Însă ”lupta (…) rodnică pentru propria identitatea contribuie la conştientizarea şi dorinţa fiecărui ucrainean de a-şi trăi propria viaţă, cu propriile tradiţii, propriile sărbători”, potrivit acestiui text.

Această lege ilustrează totodată prăpastia dintre bisericile de la Kiev şi Moscova, de mai mulţi ani, adâncită de invazia rusă, lansată la 22 februarie 2022.

Biserica Ortodoxă ucraineană, aflată timp de secole sub titela religioasă a Rusiei, s-a declarat autocefală şi independentă faţă de Patriarhia de la Moscova în 2019.

În mai 2022, Biserica ucraineană rămasă cedincioasă Moscovei şi-a anunţat, la rândul său, independenţa, după ce patriarhul rus Chiril şi-a exprimat susţinerea faţă de război.

O mână de biserici ortodoxe din lume – inclusiv cele din Rusia şi Serbia – folosesc în continuare calendarul iulian în sărbătorile lor religioase şi nu calendarul gregorian, din secolul al XVI-lea.

În timpul Uniunii Sovietice, autorităţile promovau ateismul, iar tradiţii de Crăciun – brazi împodobiţi şi cadouri – au fost mutate către Revelion şi Anul Nou, care a devenit principala sărbătoare şi este în continuare pentru numeroase familii ucrainene.

În Ajunul Crăciunului, ucrainenii au tradiţia de a mânca 12 feluri de mâncare fără carne, inclusiv ”kutia”, un desert de boabe de grâu fierte, miere, stafide, nuci şi mac.

NapocaNews