Vestitorul Ortodoxiei, primul periodic al Bisericii Ortodoxe Române care a apărut după căderea regimului comunist, aniversează 34 de ani de la înființare pe 29 decembrie, titrează Basilica.

Primul număr al Vestitorului Ortodoxiei a fost realizat în mai puțin de trei zile, fiind tipărit în noaptea dintre 28 și 29 decembrie 1989.

Proiectul editorial a pornit de la inițiativa unui grup restrâns de clerici și cadre didactice de la Institutul Teologic de Grad Universitar din București.

Din acest grup au făcut parte Preafericitul Părinte Daniel, actualul Patriarh al României, și Arhiepiscopul Casian al Dunării de Jos, pe atunci slujitori în administrația bisericească centrală. Lor li s-a alăturat tânărul Teodor Baconski, doctorand la teologie și redactor la Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, întrunit în ședința din zilele de 18-19 ianuarie 1990, a adoptat oficial proiectul editorial lansat cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Patriarhul Teoctist și l-a desemnat pe vrednicul de pomenire Episcop Damaschin, la aceea dată Episcop vicar al Arhiepiscopiei Craiovei cu titlul de Severineanul, să coordoneze editarea Vestitorului Ortodoxiei Românești.

Până la jumătatea anului 1992, ziarul și-a păstrat denumirea inițială: Vestitorul Ortodoxiei Românești. Apoi, pentru un an de zile, s-a numit într-un singur cuvânt Vestitorul.

De la nr. 94/15 mai 1993 a fost stabilit titlul păstrat până în prezent: Vestitorul Ortodoxiei.

Din anul 1993, a fost creată o subredacție a Vestitorului Ortodoxiei, care s-a ocupat de publicarea revistei pentru copii a Patriarhiei Române. Cu apariție lunară, această publicație a fost intitulată Chemarea Credinței.

„Vestitorul Ortodoxiei” s-a alăturat Publicațiilor Lumina, din anul 2008, iar din 2014 este disponibil în mediul virtual. Vezi aici primul număr al revistei.

Vezi și: Mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la 30 de ani de apariţie neîntreruptă a Vestitorului Ortodoxiei

NapocaNews, Foto credit: Vestitorul Ortodoxiei