Ruşii investighează cauzele prăbuşirii avionului în zona Belgorod. Comitetul rus de Investigaţii, instituţia judiciară din Rusia însărcinată cu anchetarea delictelor cele mai grave, a transmis joi că avionul militar de transport rusesc Iliuşin Il-76 doborât în ziua precedentă în regiunea rusă Belgorod a fost lovit de o rachetă antiaeriană ucraineană, relatează Reuters şi France Presse.

Concluzia preliminară a anchetatorilor ruşi este că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer din familia Zenit lansată de pe teritoriul ucrainean, afirmă Comitetul rus de Investigaţii, care a deschis un dosar penal pentru „terorism”.

La bordul avionului se aflau 74 de persoane, dintre care 65 de prizonieri de război ucraineni care urmau să fie predaţi Ucrainei în cadrul unui nou schimb de prizonieri, şase membri ai echipajului şi trei însoţitori.

Moscova susţine că a atenţionat Kievul înainte ca avionul să intre în zona unde a fost doborât. Potrivit preşedintelui Comisiei de Apărare din Duma de Stat a Rusiei, serviciul militar de informaţii ucrainean a confirmat primirea atenţionării. Kievul neagă acest lucru şi cere o investigaţie internaţională şi acces la locul prăbuşirii avionului pe teritoriul rus, invocând în plus că nu are dovezi conform cărora la bordul avionului se aflau prizonieri ucraineni.

NapocaNews