Organizaţie care îi sprijină pe palestinieni a anunţat marţi că a depus o plângere pentru crime de război în legătură cu războiul între Israel şi Hamas la poliţia din Londra, vizând între alţii patru responsabili ai guvernului britanic, relatează France Presse.

Plângerea a fost depusă de Centrul internaţional de justiţie pentru palestinieni (ICJP), care se prezintă drept o organizaţie independentă care reuneşte avocaţi, universitari şi responsabili politici „pentru a promova şi susţine drepturile palestinienilor”.

ICJP indică pe X (ex-Twitter) că a depus un dosar cu dovezi la unitatea responsabilă de anchetarea crimelor de război în cadrul Scotland Yard, în special „în legătură cu responsabili politic britanici de prim-plan”.

„Plângerea noastră aduce suficiente probe pentru ca poliţia să iniţieze o anchetă şi să-i aresteze pe indivizii menţionaţi în plângere”, a declarat Tayab Ali în timpul unei conferinţe de presă, a cărei înregistrare video a fost publicată pe contul ICJP.

Dar organizaţia a decis ca în acest stadiu să nu facă publice numele persoanelor respective. Este vorba de „responsabili israelieni de rang înalt, de militari, nouă cetăţeni britanici care servesc în armata israeliană, precum şi patru miniştri ai guvernului britanic acuzaţi de complicitate la aceste crime”, a detaliat cu toate acestea Tayab Ali.

El a spus că „ancheta ICJP continuă”, în special în ceea ce priveşte „crima de genocid şi potenţiala complicitate a guvernului britanic”.

La solicitarea AFP, poliţia londoneză a indicat că la 12 ianuarie a primit un raport referitor la acuzaţii legate de conflictul în curs de desfăşurare între Israel şi Hamas.

Informaţiile pe care le conţine vor fi „acum evaluate de ofiţeri specializaţi” pentru „a determina dacă trebuie luate măsuri suplimentare sau desfăşurată o anchetă oficială”, în conformitate cu recomandările poliţiei şi ale parchetului în materie de crime împotriva umanităţii.

Deocamdată, în Marea Britanie nu a fost deschisă o anchetă, a precizat Scotland Yard.

Atacurile fără precedent ale Hamas asupra Israelului în 7 octombrie s-au soldat cu aproximativ 1.140 de morţi de partea israeliană, majoritatea civili ucişi în aceeaşi zi, potrivit unui bilanţ realizat de AFP pe baza datelor oficiale israeliene.

Potrivit Ministerului Sănătăţii controlat de gruparea Hamas, care se află la putere în Fâşia Gaza, represaliile israeliene s-au soldat cu 24.285 de morţi, în marea lor majoritate femei, copii şi adolescenţi, şi 61.154 de răniţi, notează AFP.

NapocaNews