Primul român din istorie care a băut cafea. Din ce țară a fost adusă pentru prima dată în România această băutură

Una dintre băuturile preferate ale românilor, cafeaua a fost adusă pe meleagurile noastre mai târziu decât credem. Primul român care a băut cafea este un personaj istoric.

Primul român care a băut cafea a fost Ion Tăutu, logofătul lui Bogdan Chiorul, fiul și urmașul la tron al lui Ștefan cel Mare

Izvoarele istorice ne indică faptul că primul român care a descoperit cafeaua și totodată primul român care a băut cafea a fost Ion Tăutu, logofătul lui Bogdan Chiorul, fiul și urmașul la tron al lui Ștefan cel Mare.

Se pare că, în anul 1504, Ion Tăutu a fost trimis într-o importantă misiune diplomatică la Constantinopol, centrul vieții politice și culturale al Imperiului Otoman. În timpul acestei călătorii, el nu a adus doar vești importante sau negocieri cruciale, ci a descoperit și o lume cu totul nouă de arome și ritualuri – lumea cafelei.

Primul român care a băut cafea este consemnat în cronica „O samă de cuvinte”, a lui Ion Neculce, în legenda a zecea. În anul 1505, într-un cadru oficial, un trimis moldovean descoperă cafeaua la turci.

A fost vehiculat în Constantinopol, în mijlocul vibrantelor piețe și cafenele, că Ion Tăutu a fost introdus în modul sofisticat de preparare și consum al cafelei. Băutura, cunoscută în rândurile localnicilor drept „kahve,” era deja o tradiție solidă în lumea otomană.

După întoarcerea sa în Țara Românească, Ion Tăutu a adus cu el nu doar amintiri din Constantinopol, ci și tehnica rafinată de preparare. Astfel, cafeaua a ajuns pentru prima oară pe meleagurile românești, deschizând drumul pentru o tradiție care a evoluat de-a lungul secolelor, potrivit playtech.ro.

NapocaNews