Asia se dezvoltă puternic și vedem o oportunitate uriașă pentru Ungaria în acest nou sistem economic mondial, a subliniat premierul Viktor Orbán, după ce reprezentanții celor două țări au semnat, joi, în fosta mănăstire carmelită din Budapesta, mai multe acorduri în cadrul unei întâlniri cu premierul vietnamez, Pham Minh Chinh, scrie MTI, potrivit Rador Radio România.

Premierul ungar a amintit: „Politica de deschidere către Est a venit din ideea că am simțit că lumea se va schimba rapid, echilibrul de putere se va schimba și Ungaria trebuie să dea un răspuns la ascensiunea Asiei”. Din acest punct de vedere, vizita premierului vietnamez este extrem de importantă pentru Ungaria; Pham Minh Chinh a venit de pe un continent care se dezvoltă puternic, și implicit se dezvoltă şi Vietnamul într-un ritm fără precedent, astfel că este ușor de prezis că va fi printre câștigătorii erei viitoare, a adăugat Viktor Orbán, care a subliniat: orice astfel de transformare este atât o oportunitate, cât și un risc.

„În acest nou sistem economic mondial noi vedem o oportunitate uriașă pentru Ungaria, deoarece ungurii sunt un popor răsăritean prin origine. Noi aparținem Occidentului, dar am venit din Est, înțelegem această lume, iar valorile – respectul, egalitatea, familia și slujirea propriei noastre națiuni – care sunt importante acolo, sunt importante și pentru poporul Ungariei. Aşadar, Ungaria are toate bazele culturale pentru dezvoltarea unor bune relaţii cu ţările emergente ale lumii, a afirmat premierul ungar.

Potrivit datelor economice ungare, în ultimii zece ani și ceva, țările asiatice s-au alăturat, iar apoi au devansat toate ţările occidentale active în mod tradițional în Ungaria şi această tendință va continua. Viktor Orbán și-a exprimat încrederea că și Vietnamul se va alătura grupului de țări asiatice care au succes în Ungaria, că volumul comerțului va crește semnificativ și, pe lângă comerț, „vom investi reciproc în ţările noastre”.

„Există șanse mari ca acest lucru să reușească, deoarece cele două națiuni au o poziţie politică foarte asemănătoare pe harta lumii, a spus premierul. În opinia sa, cele două țări trebuie să-și găsească locul într-o „situație la fel de complicată”, în concordanță cu interesele lor naționale, iar în acest sens, schimburile de idei pot ajuta foarte mult.

NapocaNews