Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu din România, a organizat în data de 15 Ianuarie 2024 împreună cu Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului manifestarea omagială de “Ziua Culturii Naționale” dedicată culturii tradiționale românesti și personalităților culturale românești.

La manifestarea desfășurată de la ora 16 la Muzeului Mitropoliei Cluj a fost prezentată o foarte interesantă prelegere despre romanitatea folclorului românesc de către cercetătorul prof. univ. dr Ioan Toșa sub titlul “Folclorul românesc, folclor romanic”. La eveniment au participat peste 100 de persoane.

Evocarea în versuri a poeților Mihai Eminescu și Lucian Blaga si Grigore Vieru a fost fi facută de talentatul actor al Teatrului Național Cluj, Ruslan Bârlea, iar corul “Laudatio” al Centrului pentru Vîrstnici nr. 2 (coordonator Ligia Mihaiu) din Cluj-Napoca a completat cu succes, prin cântec această prezentare.

In a doua parte a manifestării au fost evocati prin lansare două cărți omagiale oameni de cultură care au activat în Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu din România: prof. univ. dr. Ioan Teodor Stan, la 25 de ani de la moarte și scriitorul și gazetarul Valer Gligan, membru al Uniunii Scriitorilor din România și președinte de onoare al Societății, plecat dintre noi in luna decembrie 2023.

Tiberiu Groza a moderat manifestarea subliniind importanța celebrării lui Avrsam Iancu în Anul Memorial 2024.

Lansarea numărului 75 al revistei Iancule Mare a încheiat manifestările organizate de Ziua Culturii Nationale de către Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu din România.

NapocaNews