Deputatul AUR Dan Tănasă s-a prezentat marți dimineață la Parchetul General pentru a depune o plângere pe numele președintelui Klaus Iohannis legată de deplasările externe ale acestuia. Acesta a spus că va face mai multe declarațiile la ieșire.

Anul trecut, preşedintele Klaus Iohannis a efectuat 34 de deplasări externe, însumând cheltuieli de peste 41 de milioane de lei, conform unui răspuns transmis la solicitarea agenției publice de presă Agerpres.

Reamintim că Administrația prezidențială a refuzat constant să ofere aceste informații jurnaliștilor, motivând că informațiile sunt clasificate.

Administraţia Prezidenţială a transmis la mijlocul lunii decembrie, într-un răspuns oficial la solicitarea News.ro referitoare la costurile turneului oficial efectuat în Africa de şeful statului, recent, că detalierea cheltuielilor necesare pentru aceste deplasări externe, pe destinaţii, perioade şi categorii, nu este posibilă, întrucât această operaţiune poate genera situaţii de încălcare a prevederilor legale referitoare la protecţia informaţiilor clasificate. În ceea ce priveşte cheltuielile cu cazarea în turneu, Administraţia Prezidenţială a transmis că acestea sunt disponibile prin intermediul cadrului de transparenţă în materie de execuţie bugetară.

În anul 2022, Administrația Prezidențială a refuzat să răspundă G4Media cât a costat avionul privat cu care s-a deplasat președintele Klaus Iohannis la summit-ul NATO de la Madrid. ”Contractele pentru prestarea serviciilor de executare a zborurilor speciale sunt documente clasificate, în integralitate, motiv pentru care nicio informație din cuprinsul sau asociată acestora nu poate fi comunicată, fiind exceptate de la accesul liber al cetățenilor”, se arată într-un răspuns transmis de Administrația Prezidențială redacției G4Media.ro.

  • ”Fiindcă așa este legea” – așa a răspuns în aprilie 2023 președintele Klaus Iohannis când a fost întrebat de reporteri de ce nu sunt publice cheltuielile privind deplasările efectuate de Administrația Prezidențială

Mai mult, în decembrie 2023, președintele Klaus Iohannis a fost filmat de ”Recorder” în timp ce ignoră un jurnalist care i-a pus de mai multe ori întrebări legate de desecretizarea costurilor de transport cu avioane private.

”39.949 de cetățeni i-au cerut președintelui Iohannis desecretizarea costurilor de transport cu avioane private. A trecut mai bine de o lună, iar președintele continuă să ignore aceste solicitări”, a transmis Recorder.

NapocaNews