Bulgaria își propune să adere la moneda euro în 2025 și a creat deja designul pentru noii bani care vor fi emiși. Pe monedele euro din țara vecină se vor regăsi sfinți care deja sunt înfățișați pe moneda națională leva. Este o situație unică în UE ca niște sfinți să fie reprezentanți pe monede de largă circulație.

Astfel, pe moneda de 2 euro a bulgarilor va fi Sfântul Paisie de la Hilandar (1722–1773), călugăr athonit de origine bulgară care a contribuit la istoriografia și consolidarea identității naționale ale bulgarilor. Sfântul a fost reprezentat și pe aversul bancnotelor de 2 leva emise de Banca Națională a Bulgariei în 1999 și 2005.

Un alt sfânt, deja prezent pe monedele naționale bulgărești de 1 leva emise în anii 2000, se va regăsi și pe monedele de 1 euro din țara vecină: Sf. Ioan de la Rila, întemeietorul monahismului bulgar (a trăit între anii 876 și 946).

Designul monedelor de 10, 20 și 50 de euro care vor fi emise după aderarea Bulgariei la zona euro. Foto: Banca Națională a Bulgariei

Pe monedele de 10, 20 și 50 de eurocenți emise în țara vecină va fi reprezentat Călărețul de la Madara, un basorelief în mărime naturală realizat la finele primului mileniu creștin pe stâncile de la Madara, Bulgaria. Acesta se găsea și pe monedele de 0,50 leva aflate în circulație.

În zona Euro mai sunt monede cu sfinți, dar una circulă într-un stat care nu este membru UE, iar cealaltă a fost o monedă comemorativă, nu pentru circulația obișnuită a banilor.

Moneda de 1 euro emisă de Republica San Marino în 2017, reprezentându-l pe ocrotitorul spiritual al țării, un martir creștin din primele secole. Sfântul Marin a mai fost reprezentat și pe monede emise în 2008. Foto: Comisia Europeană

Astfel, pe două din monedele emise în 2017 în San Marino, un micro-stat înconjurat de Italia și care a aderat la moneda euro, deși nu face parte din UE, este reprezentat Sf. Marin, un călugăr dalmat martirizat la Monte Titano în jurul anului 300.

Sf. Marin, ocrotitorul spiritual al Rep. San Marino, reprezentat cu aură pe moneda de 50 de eurocenți emisă de acest stat care nu este membru UE. Sursa foto: Coin-brothers.com

Slovacia a emis în 2012 o monedă aniversară dedicată Sfinților Chiril și Metodiu, pentru a marca 1150 de ani de la creștinarea Moraviei.

Sf. Chiril și Metodie, care au creștinat Moravia, pe o euro-monedă comemorativă emisă de Slovacia. Inițial, aveau aură, dar câteva țări membre UE s-au opus și moneda a fost refăcută eliminând aura, dar păstrând crucea. Sursa foto: Euractiv

Țările din zona Euro pot include simboluri naționale pe una din fețele monedei euro pe care o emit, cu condiția ca celelalte țări membre și Consiliul Uniunii Europene să-și dea acordul. Monedele bulgărești au primit deja aceste aprobări.

NapocaNews, Foto credit: Banca Națională a Bulgariei