Au trecut mai bine de cinci ani de când Mark Rutte și-a câștigat porecla de „îmblânzitorul lui Trump“. Cel carec s-a opus intrarii României în Schengen vrea șef la NATO.

Era iulie 2018, iar Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, îi scosese pe toți, cu excepția liderilor, a ambasadorilor și a câtorva membri ai personalului, din sala de la sediul central al alianței militare. Cu câteva minute mai devreme, Donald Trump deraiase o discuție despre Georgia și Ucraina cu o tiradă prin care avertiza că Statele Unite vor „merge pe drumul lor” dacă alte țări nu încep să cheltuiască mai mult pentru armatele lor.

Atmosfera era tensionată. Președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german de atunci, Angela Merkel, au încercat să se înțeleagă cu președintele american, plângându-se că bugetele pentru apărare nu pot fi pur și simplu majorate peste noapte.

Dar, potrivit lui Timo Koster, un fost director pentru politici de apărare la NATO care a fost în sală, Rutte, premierul Olandei, a fost cel care a „salvat” situația, asigurându-l pe președintele american că cheltuielile au crescut – și, mai ales, că Trump era cel care are meritul pentru asta, scrie politico.eu.

În ceea ce privește faptele, aceasta a fost, în cel mai bun caz, o afirmație discutabilă. Cheltuielile în rândul aliaților NATO au crescut de la administrația Obama încoace. Dar argumentul părea să își atingă ținta. În momentul în care Trump s-a adresat presei mai târziu în acea zi, era efervescent, citând „o perioadă foarte uimitoare de două zile la Bruxelles”, în timpul căreia a realizat „progrese extraordinare”.

NapocaNews