Distribuie articolul

Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a spus jurnalistului american conservator Tucker Carlson, într-un lung interviu difuzat joi, că o înfrângere pentru Rusia în Ucraina este „imposibilă”, comentează AFP.

În acest mesaj de peste două ore la adresa Americii şi Occidentului, care a luat deseori forma unei lecţii de istorie foarte subiective, preşedintele rus a mai spus că exclude ideea invadării Poloniei sau Letoniei, două ţări în care ţara sa „nu are interese”.

 


„Până în prezent, au existat zgomote şi strigăte despre nevoia de a provoca o înfrângere strategică Rusiei pe câmpul de luptă”, i-a declarat el fostului jurnalist vedetă al canalului Fox News, într-o cameră mare unde cei doi bărbaţi au stat faţă în faţă pe scaune albe.

„Dar acum ei par să realizeze că este greu de realizat, dacă nu imposibil. În opinia mea, acest lucru este imposibil prin definiţie. Asta nu se va întâmpla niciodată. Mi se pare că acum, cei care sunt la putere în Occident sunt, de asemenea conştienţi de acest lucru”, a adăugat cel care a lansat invazia Ucrainei în februarie 2022.

„Dacă această realizare a fost bine înţeleasă, ei trebuie să se gândească la ce urmează. Suntem pregătiţi pentru acest dialog”, a dat el asigurări. Cuvintele liderului de la Kremlin, care vorbea în rusă, au fost dublate în engleză.

Pe de altă parte, Vladimir Putin a afirmat că este posibil să se ajungă la un acord pentru eliberarea jurnalistului american Evan Gershkovich, închis în Rusia de aproape un an.

„Cred că poate fi încheiat un acord”, a spus el. „Nu există niciun tabu pentru a rezolva această problemă. Suntem pregătiţi să o rezolvăm, dar unii termeni sunt pe cale de a fi discutaţi prin canale ale serviciilor speciale”, a precizat Vladimir Putin.

Preşedintele rus, al cărui interviu este primul pe care l-a acordat unui jurnalist occidental de la conflictul din Ucraina, a mai spus că exclude o invazie a Poloniei sau Letoniei.

„Vă puteţi imagina un scenariu în care să trimiteţi trupe ruseşti în Polonia?”, l-a întrebat Tucker Carlson, un prieten apropiat al fostului preşedinte american Donald Trump.

„Numai într-un singur scenariu, dacă Polonia atacă Rusia”, a răspuns Putin.

„Nu avem interese în Polonia, Letonia sau oriunde altundeva. De ce am face asta? Pur şi simplu nu avem niciun interes (…). Nu se pune problema”, a adăugat el.

Preşedintele rus a mai afirmat că alegerea unui nou preşedinte american, prevăzută pentru 5 noiembrie şi la care ar urma să se înfrunte republicanul Donald Trump cu democratul Joe Biden, nu va schimba relaţiile dintre Statele Unite şi Rusia.

„Tocmai m-aţi întrebat dacă s-ar schimba ceva dacă va veni un alt lider. Nu este vorba despre cine este liderul, despre personalitatea unei anumite persoane”, a spus Putin.

Atât Donald Trump, cât şi Vladimir Putin sunt plini de laude unul pentru celălalt. Trump s-a lăudat, fără a detalia, că poate rezolva războiul din Ucraina în 24 de ore dacă este reales.

În ce îl priveşte, preşedintele Joe Biden l-a descris omologul său rus drept un criminal de război şi arată un sprijin de neclintit pentru Kiev.

Tucker Carlson a anunţat ostentativ săptămâna aceasta că realizează un interviu cu Vladimir Putin.

Media de stat ruse au reflectat pe larg vizita jurnalistului, publicând fotografii cu el la aeroport şi la celebrul Teatru Bolşoi.

Putin amintește că Tucker a studiat Istoria așa că îi va oferi întâi câteva explicații istorice.

Episodul 1 al interviului constă într-un discurs detaliat al lui Putin despre istoria Rusiei și a inexistentei Ucraine – pământurile de la marginea imperiului rus, ținut devenit ulterior un stat format din teritorii ale Rusiei și Poloniei, dar și ale Ungariei și României.

Pe parcursul lecției de istorie a lui Putin, care începe de la anii 1600, din perioada lui Petru cel Mare și Ecaterina I și apoi a Ecaterinei cea Mare (a II-a) și merge până la Lenin și Stalin și care durează circa 23 de minute, președintele Rusiei îi înmânează lui Tucker un dosar cu un set de copii ale unor documente istorice care îi susțin afirmațiile, potrivit acestuia.

Când ajunge la perioada celui de-al II-lea Război Mondial, Putin subliniază că atât Ungaria cât și România au rămas fără pâmânturile lor naționale pentru a se forma Ucraina sovietică. [Din România au fost rupte nordul Bucovinei, Ținutul Herța, sudul Basarabiei și Insula Șerpilor]

„Ucraina este un stat artificial creat de Stalin.”, spune Putin.

„Credeți că Ungaria și alte state au dreptul să-și recupereze teritoriile de la 1600 încoace?”, întreabă Tucker Carlson, fără a menționa și România, amintită de Putin, și într-o evidentă necunoaștere a istoriei Ungariei care nu exista la acea data dar dorind să mulțumească prin această întrebare fostele lui gazde de la Budapesta

Tucker Carlson a fost plătit pentru a susține un discurs în Ungaria, anul trecut, când i-a luat și un interviu lui Viktor Orban.

„Nu chiar de la 1600”, rectifică președintele rus. „Cineva poate spune ca ar putea dar nu au acest drept”, spune Putin.

Carlson îl întreabă pe Putin dacă a abordat vreodată această chestiune cu Orban.

„Nu am discutat niciodata cu Orban ceva pe tema asta – spune Putin – dar cred ca ungurii care trăiesc acolo vor recuperarea pamânturile lor istorice.

Carlson ca orice american confundă ungurii cu hunii, care au venit la anul 400 in Europa, dar Arpad abia în anul 900.

NapocaNews