Pentru a marca un parteneriat de tradiție între două instituții etalon pentru orașul nostru, și nu numai, vineri, 15 martie 2024, Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare, alături de solistele Elizaveta Ivanova(flaut) și Samanta Škorja (clarinet), va susține un concert simfonic pentru a celebra cei 70 de ani de existență și emisie a Studioului Radio Cluj. Din programul serii vor face parte lucrări semnate de Michael Haydn – Concertul în Re major pentru flaut, Gioachino Rossini – Introducere, Temă cu variațiuni pentru clarinet și orchestră și Piotr Ilici Ceaikovski – Serenada pentru orchestră de coarde, op. 48.

Evenimentul va avea loc în sala de concerte a Studioului Radio Cluj cu începere de la orele 19.00.

 

Despre soliste

Elizaveta Ivanova

Elizaveta Ivanova s-a născut în 1997 în Estonia.Între anii 2009-2014 a studiat la școala de muzică din Sankt Petersburg,la clasa de flaut a lui Vladimir Ushakov. Din 2014 până în 2020 a studiat la Conservatorul de Stat din Sankt Petersburg la clasa prof. OlgaChernyadeva și KseniaKuelyar. În 2023 a absolvit cursurile Academiei de Muzică din Basel, unde a studiat cu prof. Felix Renggli.

În noiembrie 2023, Elizaveta a câștigat premiul I și câteva premii speciale la Concursul de flaut de la Geneva. De asemenea, a obținut premii la mai multe concursuri internaționale, printre care se numărăConcursul internațional de flaut Crussel (premiul 3), Concursul de flaut MaxenceLarrieu (diplomă specială), Concursul de flaut de la ClujInternational Competition (premiul 2). De asemenea, a fost admisă în semifinalaConcursului internațional de flaut de la Kobe în 2022.

Din 2017 și până în anul 2022, Elizaveta a fost ocupat locul de flaut solo în cadrul St. Petersburg StateSymphony Orchestra din Sankt Petersburg.Din 2022 s-a stabilit în Germania unde este asistent flautist principal al Orchestrei Operei din Frankfurt.

 

Samanta Škorja

 

Samanta Škorja a terminat studiile de licență și masterat la Academia de Muzică din Ljubljana (Slovenia), la clasa lui JožeKotar. În 2021 aobținut un master la HauteÉcole de musiqueGenève (Elveția) la clasa lui Romain Guyot. În prezent este este membru al Orchestrei de Operă a Filarmonicii din Zürich (Elveția).

A participat la mai multe concursuri, unde aobținut rezultate deosebite, printre care patru premii de aur și trei premii I la Concursul Național TEMSIG, premiul III, II și I la Concursul Internațional Carlino, iar în 2021 a obținut premii I la Concursul de Muzică din Franța, Concursul Internațional de Muzică de la Cluj și la Concursul VaraždinWoodwind&BrassGrand Prix.

Samanta a concertat ca solistă cu Orchestra Simfonică a RTV din Slovenia, Orchestra Simfonică a Teatrului Național Sloven din Maribor, Filarmonica Brașov, Filarmonica de Stat Dinu Lipatti Satu Mare și Filarmonica de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca.

A cântat în Orchestra Filarmonicii din Slovenia, Orchestra Simfonică a RTV din Slovenia, Orchestra Poliției slovene și în SlowenischesKammerorchester Wien. A fost membră a Orchestrei Mediteraneene de Tineret (MYO), a Orchestrei Uniunii Europene din București, a Orchestrei Gustav Mahler Jugendorchestra (GMJO) și a participat, de asemenea, la Festivalul de Muzică Aurora din Stockholm.

Biletele online la concert se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.

Radu Ștefan