Am avut onoarea și bucuria de a fi invitat, de către directorul prof. dr. Horațiu Popa Bota la o întâlnire a elevilor – și responsabililor din învățământul clujean – cu prințul Nicolae, care s-a desfășurat la Colegiul Național ”George Coșbuc”, un liceu de elită al învățământului preuniversitar românesc. La întâlnirea din sala bibliotecii colegiului a participat și doamna Marinela Marc, inspectorul general școlar al județului Cluj. Trebuie să recunosc că întâlnirea cu prințul Nicolae m-a impresionat sincer. La experiența mea administrativă, dar și politică – am cunoscut numeroase personalități ale vieții publice românești, cu unele am lucrat ani de zile direct și de altele fiind foarte apropiat – întâlnirea cu prințul Nicolae, al doilea pe linia succesiunii la tronul României, m-a emoționat și am simțit o încărcătură sufletească și intelectuală deosebită. Prințul Nicolae a venit la acest colegiu de prestigiu pentru a dona 10 exemplare bibliotecii școlare din cartea sa ”Istoria monarhiei din România” (Ed. Nomina, 2023). După donație prințul Nicolae s-a întâlnit în sala mare a bibliotecii școlare cu circa o sută de elevi și cadre didactice, precum și cu responsabili din învățământul preuniversitar local, într-o dezbatere interactivă extrem de interesantă și utilă. Într-o perioadă când istoria României este izgonită din școli, prințul Nicolae a vorbit cu demnitate și curaj despre trecutul glorios al românilor și despre rolul predominant al monarhiei române la crearea statului român modern și realizarea Marii Uniri de la 1918. Alteța sa regală a vorbit cu însuflețire într-o excelentă limbă română, deși s-a născut și educat în străinătate. În anul 2012 s-a mutat definitiv în România și de atunci s-a pus, așa cum afirmă, în slujba națiunii române. Întrebările elevilor, de o curiozitate, sinceritate și inteligență sclipitoare, precum și răspunsurile frumoase, echilibrate și pertinente ale prințului Nicolae au electrizat atmosfera aproape două ore. Prințul Nicolae, cu o atitudine de o nobleță modestie, a făcut dezvăluiri inedite despre cea mai frumoasă întâlnire personală cu bunicul său Regele Mihai I, după anul 2000, când l-a vizitat în atelierul său și i-a arătat un jeep dăruit de generalul american G. S. Patton – comanantul armatei americane după debarcarea din Normandia – care l-a recondiționat piesă cu piesă ca și cum ar fi ieșit atunci din fabrică. Ca semn de mare dragoste, Regele Mihai I l-a lăsat să conducă pe prințul Nicolae această mașină, ca semn al încrederii în nepotul său. Era o mașină istorică, care trebuia să apeși de două ori frâna pentru a se opri. Pentru a frâna trebuia să apreciezi distanța cu câteva sute de metri înainte. Jeep-ul nu avea ca în prezent frână pe tamburi. Pentru prințul Nicolae, această întâmplare casnică a fost o amintire frumoasă cu bunicul său care l-a impresionat mult.
Prințul Nicolae a povestit elevilor despre vizita din aprilie 1992, când a venit la București cu Regele Mihai I și a apărut la balconul Hotelului Constinental, în fața a peste un milion de români. ”Să vezi în față un milion de oameni este emoționant.” A fost momentul când a realizat că bunicul său, nu era numai bunicul, ci Regele României, un personaj istoric, lucru care l-a impresionat mult și a realizat din ce familie face parte și că rolul lui când va crește mare este să slujească și să reprezinte națiunea română unită. Regele Mihai I a sperat că va reveni în acele zile pe tronul României. Prințul Nicolae, cu vârsta, și-a dat seama de responsabilitatea pe care o are. L-a întrebările elevilor privind rolul monarhiei în România, prințul le-a mai transmis că întotdeauna ”Coroana unește trecutul, prezentul și viitorul” națiunii române. Regele, Biserica și Armata sunt pilonii națiunii. Un elev când a întrebat dacă dorește să facă politică, prințul Nicolae i-a răspuns imediat că rolul Casei Regale este să fie un arbitru între factorii politici, iar Regele, fiind deasupra partidelor, mediază și ține neamul românesc unit și le arăta ”catonașul” politicienilor când greșec. Prințul Nicolae a arătat un optimist moderat privind viitorul și a afirmat că ”România evoluează încet, dar sigur”. A îndemnat tinerii să-și facă un viitor în România și să învețe și să iubească istoria românilor. La întrebarea unui elev dacă monarhia are viitor în România, prințul i-a răspuns cu o întrebare: – Tu ce crezi! Iar elevul i-a dat replica: – Da, monarhia constituțională are un viitor în România și Casa Regală este un factor de echilibru pentru societatea românească. Prințul Nicolae a mai afirmat că ține legătura cu firme mari și mai mici din Cluj-Napoca pentru a le prezenta și promova în întruniri economice internaționale. De asemenea, prințul a mai spus că are relații bune cu familiile regale din Europa. La alte întrebări ale elevilor le-a răspuns că-i place sportul, în special hocheiul, baschetul, ciclismul și fotbalul, iar când a fost elev a făcut și el ”prostii ca toți adolescenții”. Dintre cărțile preferate sunt cele de călătorie și jurnalele de aventuri, care te învață cum să fi un om planificat și cum să interacționezi cu locuri și oameni noi. Prințul Nicolae a mai îndemnat tinerii să fie voluntari și să aibă activități civice care le formează caracterul și să fie credincioși. Alteța sa regală consideră Biserica un pilon esențial pentru societatea românească, un factor de coeziune a comunității, iar rugăciune este importantă pentru a păstra legătura cu divinitatea și de fi împreună ca români.
În discuție s-a adus o informație inedită. Am aflat că atunci când a venit în România, împreună cu Regele Mihai I, la invitația lui IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, de Paști, în aprilie 1992, la Mănăstirea Putna, Majestatea sa s-a rugat în genunchi la mormântul lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Prințul Nicolae a subliniat elevilor clujeni importanța Mănăstirii Putna pentru istoria noastră, ”un loc sfânt pentru români”, iar atunci un Rege s-a închinat la un mare Domnitor. Totodată, prințul Nicolae ne-a făcut o confidență. La slujba religioasă de la Putna a fost îmbrăcat în veșminte litrugice speciale. La întrebarea mea: – Alteță, în haine de ipodiacon, de băiat de altar? Prințul Nicolae a spus ceva care a uluit asistența: – Nu, Preasfințitul Pimen m-a îmbrăcat în veșminte (speciale), așa cum se îmbrăcau moștenitorii tronului. După întâlnirea cu prințul Nicolae am simțit o stare firească de optimism, un duh de pace și speranță s-a lăsat peste mine. Am remarcat cu plăcere asemănarea fizică a prințului Nicolae cu străbunicul său Regele Carol I. Cu personalități princiare demne, echilibrate și conștiente de rolul istoric personal și al neamului românesc, pot spune cu încredere că țara noastră are un viitor între bogatele și respectabilele monarhii europene. Mesajul de unitate națională și de echilibru pe scena social-politică și economică a țării – precum sublinierea importanței rolului istoriei românilor în educația tinerilor – transmis de prințul Nicolae la Cluj-Napoca este un semnal de speranță și de bun augur pentru poporul nostru, într-un moment, când la frontierele țării explodează rachete și drone.
Ionuț Țene