Direcția Patrimoniu Cultural Universitar (DPCU) a Universității Babeș-Bolyai (UBB), prin Muzeul Memorial David Prodan, în colaborare cu cercul Etnostud al Facultății de Litere a Universității Babeș-Bolyai, organizează vineri, 26 aprilie 2024, de la ora 14:00, conferința „Sărbătoarea Paștelui. Sensuri și simboluri în cultura tradițională românească”, susținută de către conf. univ. dr. Eleonora Sava.

Conferința propune o prezentare a sensurilor sărbătorii pascale din perspectiva antropologiei culturale, într-o abordare interdisciplinară care implică deopotrivă istoria, etnologia, etnografia și religia. Pornind de la ceea ce cunoaștem despre Paște, vă invităm să descoperiți, prin text, imagini și scurte materiale video, palierele succesive care au structurat această sărbătoare, împletirea religiozităților vernaculare cu creștinismul, precum și imaginariile care au generat ritualurile îndătinate. De ce sărbătorim Paștele în fiecare an la o altă dată? Cum o calculăm? De ce vopsim ouă roșii? Care e semnificația lor? De ce mâncăm miel și pască? Sunt câteva dintre întrebările la care Eleonora Sava va răspunde, printr-un demers semiotic, diacronic și comparativ.

Conferința se va desfășura în incinta Muzeulului Memorial David Prodan (str. Academician David Prodan, nr. 1, ap. 7), iar intrarea este liberă.

Radu Ștefan