Danemarca a fost de acord să ajute fermierii prin finanţarea unui aditiv adăugat în hrana animalelor, care ar trebui să reducă emisiile de metan provenite de la bovine cu până la 30%, ca parte a eforturilor de a atinge obiectivele ambițioase în materie de climă, a declarat luni guvernul danez, informează Reuters, potrivit Rador Radio România.

Danemarca, un important exportator de produse lactate, ar putea deveni prima țară din lume care stabilește prețul emisiilor agricole, inclusiv al emisiilor de metan provenite din râgâitul vacilor, o măsură care beneficiază de un sprijin politic larg.

Metanul, un gaz cu efect de seră mai puternic decât dioxidul de carbon, este un produs secundar natural al digestiei la vaci și la alte rumegătoare, care este eliberat în atmosferă.

Țara nordică s-a angajat ca până în 2030 să reducă emisiile cu 70% față de nivelurile din 1990. Mai mult de jumătate din terenurile Danemarcei sunt cultivate, iar agricultura este responsabilă pentru aproximativ o treime din emisiile de carbon ale țării, potrivit grupului danez privind clima Concito.

Agricultura nu a fost încă supusă niciunei reglementări privind clima, dar industria și-a exprimat îngrijorarea că o taxă pe carbon i-ar forța să reducă producția și să închidă ferme. În schimb, fermierii și industria lactatelor au pledat pentru utilizarea unor aditivi care să oprească procesul de fermentare din interiorul stomacului vacilor, împiedicând astfel producerea de metan.

 

NapocaNews