Pavajul de pe strada Bolyai, situată în inima Cluj-Napoca, generează această iluzie optică în urma renovării, ca tribut adus matematicianului János Bolyai, al cărui domiciliu natal este pe aceeași stradă.

„János Bolyai s-a născut pe această stradă, iar acest pavaj este un joc cu piața (oricum e plat). Daca va place, respecta munca lui Bolyai. Acest joc se bazează pe teoria geometriei schimbării paradigmei de Bolyai și Lobacivsky, geometrie hiperbolică. Deci este intenționat și poate fi interpretat ca un fel de omagiu. Poate vor spune povestea familiei Bolyai mergând pe acea stradă pe baza acestui lucru. Dacă ar exista o stradă Euclidez, paralelele ar fi “perfecte”,  a scris consilierul local Rácz Béla-Gergely.

Municipalitatea transformă strada Bolyai, din apropierea pieţei Unirii, în stradă pietonală, alături de alte câteva străzi din centrul oraşului, iar lucrările de renovare, al căror termen a fost prelungit de mai multe ori, ar trebui să fie finalizate până la sfârşitul lunii aprilie.

NapocaNews