Ce rol, rost sau loc mai are astăzi poezia în mințile sau inimile elevilor? Adolescența este vârsta melancoliei prin excelență dar mai știu ei, copiii noștri, să facă loc ”leșinului, abandonării, non/rezistenței la farmec”, așa cum spunea Emil Cioran?

YouTube: Farmecul poeziei privită prin geam – Geamul cu poezie

Articol editat de Carmen Sas, 13 aprilie 2024, 00:00

Geamul cu poezie – o altfel de oră de limba și literatura română

D-na profesoară de limba și literatura română, Ingrid Galasiu, de la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu (Cluj Napoca) a deschis fereastra sufletelor și minților elevilor săi și a făcut loc poeziei. Altfel decât se poate construi acest demers la orele clasice de curs. 

Inspirată de ideea ”geamului cu poezie” a lui Gabriel Bota (directorul artistic al Festivalului Internațional de Carte Transilvania), d-na profesoară i-a provocat pe elevi să iasă din tipare, să fie sensibili, să-și imagineze, să creeze, să înțeleagă.

 

Cum s-a desfășurat ora … vă invităm să vedeți.

 

 

Farmecul poeziei privită prin geam – două clase de elevi care pot demonstra oricând că e ușor să fii profund, să simți emoția, să vorbești despre ea, să îi asociezi formă, culoare, anotimp ori gând, atâta timp cât îți înfrângi limitele autoimpuse, cât îți dai voie să ieși din tiparul restrâns și limitativ al rețelelor de socializare și te lași învăluit de sinceritate, de autenticitate, copilărie și înțelesurile ei. Cu o condiție: să ai alături de tine un îndrumător care să aibă răbdare și înțelesuri pentru stângăciile ori ezitările tale. Și pe care apoi să le îmbrace și transforme în sensibilitate … chiar la orele de curs.

 

 

 

Poezia poate fi o fereastră între minte și suflet, puntea dintre real și imaginar, pe care să o descoperi chiar la vârsta la care începi să înveți ce înseamnă frumusețea în cuvinte. Atunci când sufletele pure ale adolescenților, copiilor încearcă să înțeleagă și să (de)prindă sensul lumii.

 

 

 

Reportaj video redactat de Rodica Tulbure, voce – Alina Vigoniuc, filmare – Sorin Tămaș.

Producător: Carmen Sas