Sâmbătă, 13 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat obștea monahală de la Mănăstirea Dobric, județul Bistrița-Năsăud, titrează Radio Renașterea.

Cu acest prilej, de la ora 10:00, în biserica de zid a mănăstirii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca – arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Beclean – preotul Dragoș Cristian, protopopul Dejului – preotul Ioan Buftea, pr. prof. dr. Nelu Alexandru Hales – cadru didactic la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca, duhovnicul mănăstirii – protosinghelul Siluan Farcaș, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a vorbit despre cum putem fi biruitori în luptă cu răutatea, pornind de la îndemnul Sfântului Apostol Pavel din Epistola către Efeseni, capitolul 6, versetul 11: „Îmbrăcaţi-vă cu toate armele lui Dumnezeu, ca să puteţi sta împotriva uneltirilor diavolului”.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul de teologi „Sfântul Ierarh Nectarie” din Dej. La chinonic, interpreții de muzică populară Alina Ceuca și Alexandru Pugna au cântat mai multe pricesne specifice perioadei prepascale.

La finalul slujbei, ierarhul a felicitat-o pe stareța mănăstirii, stavrofora Veronica Coțofană, cu prilejul împlinirii a 60 de ani de viață, oferindu-i în dar o icoană cu Sfântul Ierarh Nectarie.

Apoi, părintele duhovnic Siluan Farcaș a mulțumit Mitropolitului Andrei pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor celor prezenți.

Lansarea volumului omagial dedicat maicii starețe Veronica

După oficierea Liturghiei, în sala de conferințe „Episcop Nicolae Ivan” din cadrul așezământului monahal, a fost lansat volumul omagial „Maica Veronica, un om care a scris și scrie istorie”, dedicat maicii starețe Veronica Coțofană, la împlinirea, în data de 6 aprilie, a 60 de ani de viață. Lucrarea, apărută la Editura Mega din Cluj-Napoca, a fost coordonată de pr. prof. dr. Nelu Alexandru Hales – cadru didactic la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca și de arhidiaconul Claudiu Ioan Grama – consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol al Arhiepiscopiei Clujului.

Au luat cuvântul și au prezentat volumul: Părintele Mitropolit Andrei, arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia – decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, domnul Ioan Zăgrean, fiu duhovnicesc al mănăstirii și subprefect al județului Bistrița-Năsăud, și jurnalistul și scriitorul Menuţ Maximinian, preşedintele Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud și managerul cotidianului „Răsunetul” din Bistrița. De asemenea, un cuvânt a rostit și maica stareță Veronica Coțofană, care a mulțumit lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate în cei 60 de ani de viață, precum și tuturor celor prezenți la momentul aniversar.

La evenimentul editorial, prezentat și moderat de pr. prof. dr. Nelu Alexandru Hales, au participat oficialități locale și județene, apropiați și fii duhovnicești ai așezământului monahal, precum și numeroși credincioși.

 

Scurtă biografie

Stavrofora Veronica Coțofană s-a născut la data de 6 aprilie 1964, în satul Corbu (azi Viișoara 2), din județul Bacău, în familia soților Constantin și Dorica Coțofană, o familie evlavioasă, cu frică de Dumnezeu. După terminarea studiilor și după ce activează vreme de patru ani în câmpul muncii, la Combinatul petrochimic Borzești, aceasta se închinoviază la mănăstire, în anul 1989, fiind tunsă în monahism la Mănăstirea Brâncoveni. La finalul anului 1992, a venit în Ardeal, la Dobric, în județul Bistrița-Năsăud, unde, cu alte patru monahii, a pus bazele unei vetre monahale ortodoxe, înfruntând toate vitregiile și ispitele vremii.

NapocaNews