Astăzi este Sâmbăta lui Lazăr, o zi în care asistăm la cea mai mare minune făcută de Mântuitorul, fără de care n-ar fi existat mâine Duminica Florilor.

Au trecut 6 săptămâni de post, ca și cum au trecut 6 zile.

Astăzi Hristos l-a înviat pe Lazăr, mort de 4 zile.
Lazăre, scoală-te și vino afară! -îi poruncește Mântuitorul prietenului Său, fratele Martei și al Mariei, Mironosițele din Betania, iar iudeii s-au înspăimîntat când au văzut această minune.

Sub imboldul acestei minuni făcute de Iisus astăzi, mâine iudeii îl vor întâmpina ca pe un Mântuitor în Ierusalim cu ramuri de finic, aclamând toți la unison ” Osana Fiului lui David, binecuvântat este Cel ce vine întru numele DOMNULUI! Osana întru cei de sus”(Matei 21,9).

Vom vedea însă, cum lucrurile se vor schimba drastic săptămâna viitoare, iar evenimentele vor lua o turnură tragică.

Datorită minciunilor și manipulărilor groaznice, Iuda il va vinde pe Iisus și aceiași iudei care-L aclamau pe Hristos in Duminica Floriilor convinși că este Mesia, vor striga săptămâna viitoare: răstigniți-L, răstigniți-L! …și va urma Săptămâna Patimilor.

O întrebare se naște totuși din această Sâmbătă a lui Lazăr?
Cum a fost totuși posibil ca Iuda să trădeze și iudeii să se schimbe într-o perioadă foarte scurtă de timp de vreo două, trei zile?

N-a văzut oare Iuda, toate minunile pe care le-a făcut Iisus în cei peste 3 ani de când umbla cu Învățătorul?

Ba da, sigur că le-a văzut, așa cum și pe iudei i-a cutremurat Învierea lui Lazăr. Dar ignoranța și păcatele le-au acoperit ochii, inima și sufletul, întunecându-le conștiința și discernămîntul.

Exact ceea ce se întâmplă astăzi și nu de puține ori, în fața evidenței, oamenii nu văd adevărul.

Ignoranța și păcatele le acoperă de cele mai multe ori credința, conștiința și capacitatea de discernământ. Acest lucru e valabil pentru noi toți, oamenii.În plus mai e si frica lumească…

O zi cu pace și bucurie tuturor azi, în Sâmbăta lui Lazăr! Doamne Ajută!

Gabriel Brânzaru