Astăzi se împlinesc 8 ani de la trecerea la Domnul a lui Mircea Moței, partizan anticomunist ce a activat în Grupul de Partizani Baciu-Ungurașu din Solonț și deținut politic timp de 17 ani.

Mircea Moței s-a născut în data de 29 august 1922 în comuna Lucăcești, județul Bacău, din părinții Nicolae și Mina. A urmat școala generală din comuna natală, după care s-a înscris la Liceul Militar din Timișoara. De aici a fost arestat în 1942 de către autoritățile antonesciene pentru activitatea sa național-creștină.
A fost eliberat în 1944 în urma unui decret, dar după 23 august 1944 nu a înțeles să continue lupta alături de Armata Roșie. După terminarea războiului, l-a sprijinit activ pe liderul studenților anticomuniști din Moldova, Gheorghe Ungurașu, la strângerea de armament și la construirea a trei depozite militare în zona Solonțului în vederea declanșării luptei de partizani contra puterii bolșevice. A fost unul dintre cei care au strâns foarte mult armament pentru rezistența armată anticomunistă din zona Solonțului. A reușit să strângă o cantitate apreciabilă de muniții și armament, o parte din aceasta fiind îngropată chiar în curtea casei părințești din satul Valea Arinilor, comuna Lucăcești. De asemenea, el a fost cel care a creat un serviciu de informații care îi ținea la curent pe partizani cu privire la starea de spirit a populației și mișcările de trupe ale Securității. Tot el s-a cupat de strângerea unei cantități de 300 de kilograme de porumb și 30 de kilograme de ulei, resurse adăpostite în vederea rezistenței armate.
A fost arestat în data de 14 mai 1948. Torturat și zdrobit la propriu în timpul anchetei de la Suceava, a fost folosit, împreună cu Gioga Parizianu drept scut viu de către trupele de Securitate în momentul când a fost descoperit buncărul din muntele Uturea Mare, neputând să își apere camarazii Eugen Berza, Mihai Erguveanu și Gheorghe Mihuț, care apărau adăpostul.
A fost condamnat la 25 de ani de muncă silnică pentru acţiune armată împotriva regimului comunist. Pe parcursul anilor de temniță a fost torturat cumplit, iar efectele nefaste ale traumatismelor craniocerebrale din timpul acestor anchete îl vor urmări întreaga viaţă, şubrezindu-i sănătatea. A trecut cu demnitatea specifică lui prin închisorile comuniste, fiind eliberat în urma decretului nr. 411/1964. A trecut la Domnul în data de 5 aprilie 2016.

Toma Tătaru, istoric

Foto 1: Mircea Moței în perioada în care era elev la Liceul Militar din Timișoara
Foto 2: Mircea Moței, poză de la arestare, Arhiva C.N.S.A.S.
Foto 3: Armamentul ascuns de Mircea Moței în grădina casei părintești din satul Valea Arinilor, com. Lucăcești, document din Arhiva C.N.S.A.S., Fond Informativ, dosar 0001349, p. 211