Portugalia refuză să plătească despăgubiri pentru trecutul colonial

Imperiul portughez a inclus în diferite momente Angola, Brazilia, Timorul de Est, Capul Verde, Mozambic și părți din India.

Guvernul portughez a refuzat să inițieze un proces de plată a despăgubirilor pentru trecutul său colonial și sclavie, în ciuda declarației președintelu, trasnmite Reuters.

Declarația guvernamentală citată de agenție spune că nu există un program de acțiune concretă pentru plata despăgubirilor. Se subliniază că guvernul dorește „să aprofundeze relațiile, să respecte adevărul istoric și o cooperare din ce în ce mai intensă și strânsă bazată pe reconcilierea popoarelor fraterne”. De asemenea, se observă că premierul a numit relațiile cu fostele colonii „cu adevărat excelente” și a menționat cooperarea în domeniile educației, limbii, culturii, sănătății și economiei.

Procesul de eliberare în masă a popoarelor din Africa de sub colonialism a început în anii 60 ai secolului trecut. Imperiul colonial al Portugaliei a inclus în diferite momente Angola, Brazilia, Timorul de Est, Capul Verde și Mozambic, precum și părți din India.

NapocaNews