Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, explică la Europa Liberă deciziile Sinodului care prevăd extinderea activității BOR în Republica Moldova și în Ucraina.

În martie, Biserica Ortodoxă Rusă a amenințat Biserica Ortodoxă Română cu „consecințe grave” dacă va continua să angajeze preoți care acum sunt subordonați Mitropoliei Moldovei – care ține de Mitropolia Moscovei. Purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, spune cum va răspunde instituția pe care o reprezintă.

Prelații care conduc Biserica Ortodoxă Rusă au amenințat, la mijlocul lunii martie, omologii care conduc Biserica Ortodoxă Română (BOR) cu grave consecințe după ce, în luna februarie, Sinodul de la București, în frunte cu Patriarhul Daniel, a decis printre altele să încurajeze cât mai mulți preoți din Republica Moldova să vină să slujească în bisericile pe care le are în subordine.

După ce Rusia a invadat Ucraina, zeci de preoți moldoveni s-au transferat la Mitropolia Basarabiei care aparține de Biserica Ortodoxă Română, de la Mitropolia Moldovei, aflată în jurisdicția Mitropoliei Moscovei. Decizia a dus la unele conflicte locale în Republica Moldova.

La one2one, purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, spune că, deocamdată, prelații Bisericii Ortodoxe Române nu resimt consecințele invocate de Biserica Rusă.

În plus, susține reprezentantul BOR, Sinodul de la București nu va da înapoi.

Ba chiar își va continua planul de salarizare a preoților moldoveni care îi vin alături, precum și pe cel cu privire la deschiderea unor structuri clericale ale Bisericii Ortodoxe Române în Ucraina.

La Europa Liberă, Vasile Bănescu vorbește și despre decizia BOR de a opri temporar pelerinajele în Israel și transmite credincioșilor un mesaj înainte de începerea Săptămânii Mari.

„Acest gen de formulare nu mai surprinde de vreme ce la nivel înalt, la Moscova, se iau decizii și se formulează lucruri mult mai grave decât această voalată amenințare, una care nu cred că va afecta cu adevărat Biserica Ortodoxă Română, pentru că nu are cu ce.”

Despre extinderea Bisericii Ortodoxe Române în Ucraina.

„În Ucraina, avem comunitate largă românească. E vorba de peste 100 de parohii românești. Unirea lor în ceea ce Sfântul Sinod a formulat ca fiind Biserica Ortodoxă Română din Ucraina, e vorba de un exarhat, o formulă de organizare absolut prestigioasă care ar putea fi constituită și în Ucraina, spre binele acestor oameni.”

NapocaNews