În Germania au fost instalate peste 400.000 de sisteme solare plug-in, cele mai multe dintre ele ocupând un loc perfect pe balcoanele oamenilor, informează Rador Radio România.

Noile date arată că cel puțin 50.000 de dispozitive fotovoltaice au fost adăugate numai în primul trimestru al anului 2024, un „boom” născut din „cultura solară foarte puternică” a Germaniei, după cum a declarat un expert.

Balcoanele solare sunt o piesă a tranziției energetice mai ample din Europa, explică Jan Osenberg, consilier politic la asociația SolarPower Europe. „Noi le vedem ca pe un set secundar al energiei solare pe acoperiș, dar și ca pe ceva diferit. Practic, le vedem ca pe o tendință de a folosi toate infrastructurile artificiale posibile pentru generarea de energie solară„, spune el pentru Euronews Green.

Șine de cale ferată, autostrăzi, parcări, acoperișuri de mașini, cimitire și fațade de clădiri… lista structurilor care primesc o transformare solară poate continua la nesfârșit.

Principalul lucru care diferențiază panourile solare montate pe balcoane de cele de pe acoperișuri este faptul că sunt un sistem mult mai mic. Apoi, sistemul fotovoltaic de balcon este mult mai ușor de instalat, se poate cumpăra kitul online și nu este nevoie de un electrician pentru a-l monta, spre deosebire de instalațiile de pe acoperișuri, unde se recomandă instalatori certificați pentru a evita riscurile de incendiu și deteriorarea structurii.

NapocaNews