Românii ar putea călători fără vize în Statele Unite cel mai devreme la sfârşitul anului viitor, a declarat ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru, în exclusivitate pentru TVR Info. 

S-au făcut progrese incredibile, iar ţara noastră ar putea intră în Programul Visa Waiver în 2025, spune ambasadorul. Însă mai întâi trebuie redusă semnificativ rată de refuz şi trebuie încheiate acorduri de combatere a terorismului şi a infracţionalităţii transfrontaliere.

În ultimii trei ani rata de refuz a scăzut accelerat, de la 17% în 2021, la 8% anul trecut. Dintre cele trei țări candidate din Uniunea Europeană care nu sunt parte a programului Visa Waiver, România are cea mai importantă scădere procentuală, depăşind Cipru şi Bulgaria.

Interviul integral acordat de ambasadorul României la Washington îl puteţi urmări mâine, de la ora 22:00, în emisiunea Prim Plan de la TVR INFO. 

Andrei Muraru, ambasadorul României în SUAPe de-o parte, sunt aceste criterii privind controlul paşapoartelor, încheierea unor acorduri privind combaterea terorismului şi a infracţionalităţii transfrontaliere, care sunt aproape de finalizare. Pe de altă parte, am ajuns la cea mai bună rată de refuz, de când se calculează această rată în istoria bilaterală, de puţin peste 8% anul trecut.

Suntem foarte încrezători că aceste măsuri de securitate, se vor încheia pe partea americană până la sfârşitul lunii septembrie şi rata de refuz va fi sub 3%. Vom afla acest lucru în mod oficial de la partea americană în ianuarie 2025, cel mai probabil, după care, dacă suntem sub 3% şi dacă aceste acorduri se vor fi încheiat, va mai urma o misiune de evaluare finală, probabil undeva în vara anului 2025, urmând că, secretarul Departamentului Securităţii Naţionale şi secretarul de stat al SUA să ia această decizie, ca România să între în programul Visa Waiver.

NapocaNews