Clujenii au oportunitatea de a avea o experiență directă cu transportul în comun ce folosește această tehnologie verde. Primăria Cluj-Napoca are în desfășurare o colaborare cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și alți partener din ecosistemul clujean și european de inovare în scopul de a utiliza noile tehnologii pentru un oraș mai verde. La acest moment, 60% din flota de transport în comun a municipiului este verde – electrică, non-poluanta.

Clujul găzduiește un turneu de promovare a autobuzelor alimentate cu hidrogen, ca parte a proiectelor JIVE susținute și finanțate din fonduri europene prin Clean Hydrogen Partnership.

În cadrul turneului de promovare, clujenii pot folosi gratuit cu autobuzul cu hidrogen pentru transport în municipiu, pe 6 linii în perioada 8-10 mai 2024. Vineri, 10 mai este ultima zi în care autobuzul cu hidrogen poate fi experimentat direct, pe liniile 30,35 și 45.

Testarea și utilizarea pe străzile din Cluj-Napoca a autobuzului alimentat cu hidrogen reprezintă un prim pas în procesul de decarbonizare a transportului public în orașe. Această inițiativă reunește actori din ecosistemul de inovare clujean și european – din mediul universitar, mediul privat, administrație publică, cetățeni, instituții europene, incluzând Compania de Transport Public Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), Primăria municipiului Cluj-Napoca.

Reamintim că în zilele de vineri, prin politica publică „Vinerea Verde” transportul public din Cluj-Napoca este gratuit pe toate liniile urbane.

NapocaNews