În perioada 1 aprilie – 23 mai 2024, în cele nouă protopopiate ale Eparhiei Clujului, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-au desfășurat conferințele preoțești de primăvară, cu tema generală unică la nivelul Patriarhiei Române: „Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și „Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”. De asemenea, în cadrul acestor conferințe, clericilor li s-a prezentat un ghid de prevenire a consumului de droguri în rândul adolescenţilor şi tinerilor din comunitățile parohiale, scrie Radio Renașterea.

Ultima conferință de primăvară de anul acesta a avut loc joi, 23 mai, în Campusul Universitar „Nicolae Ivan”, la sediul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, și i-a reunit pe cei peste 200 de clerici din Protopopiatele Cluj I și Cluj II.

Întâlnirea a fost precedată de o slujbă de Te Deum, fiind săvârşită de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, în paraclisul instituției de învățământ teologic, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, a membrilor Permanenței Consiliului eparhial și a clericilor clujeni.

În continuare, în aula facultății, Părintele Mitropolit Andrei a prezidat lucrările conferinței, le-a adresat clericilor prezenți un cuvânt de învățătură și a prezentat tema omagială a anului 2024, proclamat ca „An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și „An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”, evidențiind importanța și actualitatea subiectelor. Totodată, ierarhul a subliniat necesitatea de a lucra intens cu tinerii și de a-i implica activ în viața Bisericii, „cu scopul de a-i ține departe de ispitele lumii postmoderne și de a-i conștientiza, printr-un program catehetic susținut, în privința pericolului pe care îl prezintă adicțiile, în special consumul de droguri”.

De asemenea, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un scurt gând duhovnicesc și le-a adresat clericilor câteva îndemnuri pastorale.

Invitatul permanent al conferințelor de primăvară din anul acesta, pr. conf. univ. dr. Adrian Podaru, titularul catedrei de Patrologie și prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a susţinut o prelegere despre sfinții doctori tămăduitori fără de arginți. Acesta le-a vorbit clericilor despre smerenia, dăruirea și grija față de semeni a sfinților tămăduitori fără de arginți și despre rolul și importanța lor în viața Bisericii și a societății actuale, ei fiind modele de viețuire creștină.

„Numele celor mai cunoscuți doctori fără de arginți sunt: Cosma și Damian, Chir și Ioan, Pantelimon și Ermolae, Samson și Diomid, Mochie și Anichit, Talaleu și Trifon. Ca toți sfinții, acești oameni s-au dedicat lui Dumnezeu, devenind primii medici misionari ai creștinismului. Ei au predicat credința creștină și i-au tratat pe bolnavi fără a accepta plăți sau recompense pentru serviciile lor. De asemenea, au dăruit săracilor orice bunuri pământești pe care le aveau. Trăind într-o sărăcie lucie pentru dragostea lui Dumnezeu, toți au fost numiți «Anargyroi», care în greacă înseamnă «fără bani». Dragostea lor pentru Dumnezeu era atât de mare încât au renunțat la prieteni, familie și la tot confortul vieții pentru a-L urma pe El. Niciunul nu s-a căsătorit vreodată, ci fiecare a ales să rămână cast, păstrându-și trupul și sufletul curat pentru Dumnezeu. Ei au urmat calea îngustă și dificilă care duce la viața veșnică. Credeau că această viață pământească este foarte scurtă în comparație cu viața veșnică, de aceea au renunțat cu bucurie la toate plăcerile vieții pentru a o moșteni”, a spus părintele conferențiar Adrian Podaru.

În cadrul prelegerii, părintele Adrian a subliniat că sfinții tămăduitori fără de arginți au fost binecuvântați cu darul facerii de minuni:

„Văzând smerenia, sacrificiile și dedicarea lor, Dumnezeu i-a binecuvântat cu darul special de a face minuni. Sfinții au folosit darul lui Dumnezeu pentru a vindeca tot felul de boli prin intermediul sfântului nume al lui Iisus. Au vindecat leproși, i-au făcut pe cei paralizați să meargă, au alungat demoni, au vindecat orbi și chiar au înviat morți. Toate aceste minuni au fost săvârșite prin puterea lui Dumnezeu, prin intermediul rugăciunilor Sfinților Doctori, fără ajutorul medicamentelor. La sute de ani de la moartea lor, creștinii ortodocși încă mai apelează la acești sfinți pentru vindecarea bolilor și pentru mângâiere pentru sufletele lor. Sfinții continuă să săvârșească minuni prin mijlocirea către Iisus pentru cei care se roagă cu credință.”

De asemenea, a evidențiat faptul că „în calendarele bisericești de tradiție bizantină sărbătorile legate de unul sau altul dintre acești Anargyroi cad în fiecare lună”.

„Pornind de la frecvența și importanța lor, se poate afirma că acest grup de sfinți reprezintă un model (unul dintre mai multe) de sfințenie în Răsăritul creștin. În cele din urmă, acest model este inspirat de vindecările din Noul Testament; crucial este textul din Matei 10: 1, 8: «Chemând la Sine pe cei doisprezece ucenici ai Săi, le-a dat lor putere asupra duhurilor celor necurate, ca să le scoată şi să tămăduiască orice boală şi orice neputinţă. … Tămăduiţi pe cei neputincioşi, înviaţi pe cei morţi, curăţiţi pe cei leproşi, pe demoni scoateţi-i; în dar aţi luat, în dar să daţi». Acest text este citit întotdeauna la sărbătorile sfinților doctori fără de arginți și inscripționat pe icoanele care îi reprezintă”, a conchis părintele prodecan Adrian Podaru.

Conferința semestrială s-a încheiat cu luări de cuvânt din partea preoților prezenți, în frunte cu vicarul administrativ – preotul Dumitru Boca, protopopul de Cluj I – preotul Dan Hognogi și protopopul de Cluj II – preotul Alexandru Constantin Ciui. Cei doi protopopi au făcut anunțuri de ordin administrativ-pastoral și au mulțumit decanului facultății, arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, pentru ospitalitate.

Prevenirea consumului de droguri în rândul tinerilor

În cadrul conferințelor de primăvară, în urma unui protocol de colaborare între Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului și Inspectoratele Județene de Poliție din cele două județe ale Eparhiei: Cluj și Bistrița-Năsăud, clericilor li s-a prezentat un ghid de prevenire a consumului de droguri în rândul adolescenţilor şi tinerilor din comunitățile parohiale.

Astfel, la conferința clericlor din Protopopiatele Cluj I și Cluj II a fost prezent comisarul-șef de poliție Ciprian Neag – adjunct al Șefului Inspectoratului de Poliţie Județean Cluj, care a vorbit despre efectele negative ale drogurilor și a punctat faptul că prevenirea începe în familie, precum și în cadrul comunității parohiale, familia și preotul fiind repere importante în acest sens, alături de școală și instituțiile statului. Astfel, au fost discutate și stabilite metode de prevenire a consumului de droguri în rândul tinerilor, respectiv de asistență psihologică, socială, medicală și duhovnicească pentru consumatorii de droguri.

Conferințele preoțești din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului se desfășoară în fiecare an, primăvara și toamna, în cele nouă protopopiate ale Eparhiei: Cluj I, Cluj II, Gherla, Dej, Turda, Huedin, Bistrița, Năsăud și Beclean. Anul acesta, la conferințele de primăvară, tema întâlnirilor a fost legată de „Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”, iar la conferințele de toamnă va fi abordat al doilea subiect din tematica propusă de Patriarhia Română pentru anul 2024: „Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor”.

Mai multe fotografii AICI

Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Pr. Marius Cristian Focșanu și Pr. Gabriel Creța