Conservatorii din Croația au anunțat un nou guvern de coaliție, alături de reprezentanți de extrema dreaptă.Premierul conservator al Croației, Andrej Plenković, a anunțat miercuri că a convenit cu un partid de extremă dreapta și mai mulți reprezentanți ai minorităților să formeze al treilea guvern consecutiv, acesta din urmă rezultat din alegerile legislative din 17 aprilie.

„Avem deja majoritatea parlamentară. Am ajuns la un acord cu privire la structura guvernului”, i-a confirmat Plenković presei, după cum a transmis televiziunea publică HRT.Uniunea Democrată Croată (HDZ) a lui Plenković a câștigat 61 de locuri, iar Mișcarea Patriotică (DP) 13, în timp ce minoritățile naționale au opt locuri, dintre care trei pentru sârbi. Reprezentanții sârbi nu vor sprijini guvernul, deoarece una dintre condițiile PD pentru coaliție a fost ca principalul partid sârb din Croația, SDSS, partenerul lui Plenković până acum, să nu facă parte din guvern.

Premierul a încercat să risipească îngrijorările generate de alianța sa cu ultranaționaliștii DP. „Ne vom asigura că drepturile minorităților sunt respectate și că guvernul adoptă un program pentru minorități”, a promis el, adăugând că un reprezentant al acestor formațiuni va fi un vicepreședinte al executivului.

Plenković a raportat că DP va obține portofoliile de la Demografie, Agricultură și unul legat de Economie „după împărțirea actualului minister în două”.

NapocaNews