Chiriile solicitate de proprietarii de apartamente din principalele 10 mari oraşe erau în aprilie, în medie, cu 15% mai mari decât în perioada similară din 2023, în timp ce raportat la martie 2024 nivelul era în scădere cu circa 3%, arată o analiză de profil.

Astfel, preţul mediu solicitat pentru închirierea garsonierelor şi apartamentelor cu două şi trei camere, în aprilie 2024, a fost de 498 euro.

De asemenea, interacţiunile între chiriaşi şi proprietari sau agenţi au scăzut cu 1% comparativ cu luna aprilie a anului anterior (aprilie 2024 vs. aprile 2023).

„În contextul dinamicii actuale a pieţei imobiliare, observăm o ajustare semnificativă. Cu o cerere uşor în scădere pentru închirieri şi o tendinţă vizibil în creştere pentru achiziţii, asistăm la o reconfigurare a dinamicii pieţei. Acest fenomen se reflectă într-o creştere a perioadei de listare a proprietăţilor şi într-o diversificare a portofoliului disponibil pe piaţa imobiliară. De exemplu, în aprilie 2024, am constatat o creştere semnificativă – cu 15% mai multe apartamente de închiriat disponibile pe platforma Storia, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului precedent”, a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare, citat de Ziarul Financiar.

Cluj-Napoca este singurul oraş în care preţurile medii de închiriere au stagnat în aprilie vs. martie, la toate categoriile de apartamente. Comparativ cu luna aprilie 2023, preţurile medii ale chiriilor au crescut cu 6% în cazul garsonierelor, cu 10% în cazul apartamentelor cu două camere şi cu 17% la apartamentele cu trei camere. Astfel, în luna aprilie 2024, preţul mediu de închiriere al garsonierelor a fost de 350 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere s-au închiriat, în medie, cu 550 de euro, iar apartamentele cu trei camere s-au închiriat cu un preţ mediu de 699 de euro, preţurile fiind similare cu cele din luna martie.

NapocaNews