Fiecare dintre noi putem observa cum planeta noastră și noi suferim din cauza schimbărilor climatice. Schimbări care au fost provocate de consumerism, de poluare și de un trai al societății neprietenos cu natura. Astfel că, putem lua parte la o schimbare în bine, adoptând un stil de viață mai sustenabil. Cum poți face acest lucru? Citește acest articol în continuare și vei descoperi 6 sfaturi utile care te vor ajuta în acest proces.

Vezi ce idei poți pune și tu în aplicare

  • Redu consumul de produse procesate și ambalate excesiv

O modalitate eficientă de a reduce amprenta ta asupra mediului înconjurător este să alegi alimente proaspete și sănătoase în favoarea celor procesate și ambalate în mod excesiv cu plastic. Poți opta pentru produse locale și de sezon, atunci când ai ocazia, și încearcă să consumi în mod responsabil, fără a face risipă alimentară.

  • Utilizează transportul public sau mergi pe bicicletă

Dacă deții o mașină în unele din cele mai mari orașe, probabil știi deja cât de greu este să te deplasezi cu ea acolo unde ai nevoie, din cauza traficului. Deși este mult mai comod, există soluții mai eficiente și ecologice, cum ar fi transportul public. Iar dacă orașul în care locuiești este dotat în așa fel încât se poate merge și pe biciclete, poți încerca și acest lucru. Nu trebuie să faci acest lucru zi de zi, dar este mult mai bine decât deloc!

  • Redu consumul de apă

Folosește apa în mod responsabil și eficient pentru a reduce risipa. Atunci când vrei să speli vasele nu lăsa apa să curgă, iar la fel o poți face și atunci când te speli pe dinți. Încearcă să faci băi mai scurte și să folosești apă atât cât este necesar, fără a face risipă.

  • Achiziționează second-hand

Un lucru pe care poate că deja îl faci, este să achiziționezi produse second-hand. Dar de ce este acesta un lucru sustenabil? Fiindcă poți reduce cantitatea de deșeuri generate și poți prelungi durata de viață a obiectelor existente, care se află în condiții foarte bune. Poți achiziționa: îmbrăcăminte; gadgeturi, precum un laptop second hand; bijuterii și alte asemenea. Ca recomandare, dacă intri pe interlink.ro, găsești numeroase gadgeturi second-hand, la prețuri accesibile. În acest fel, poți  contribui conservarea resurselor și la reducerea impactului asupra mediului!

  • Reciclează și compostează

Reciclarea și compostarea sunt două modalități eficiente de a reduce cantitatea de deșeuri pe care le trimiți la groapa de gunoi. Separarea și reciclarea materialelor reciclabile, precum hârtia, plasticul și sticla, sunt aspecte extrem de importante. Cu un minim de efort, acest lucru se poate realiza. De asemenea, deșeurile realizate de produsele alimentare pot fi și ele sortate și chiar compostate, dacă dispui de spațiu. Dacă nu, poți apela la diverse firme care oferă astfel de servicii. 

  • Informează-te în mod regulat

Un ultim lucru pe care îl poți face despre sustenabilitate, este să te informezi în mod regulat. Cu cât vei ști mai multe, cu atât vei putea face alegeri mai ecologice și înțelepte pentru mediu și planeta noastră.

 

Așadar, adoptarea acestor practici pot da startul unei vieți sustenabile, așa cum îți dorești. Încearcă și tu, ușor și vezi ce poți face!

 

NapocaNews, Poză de Mert Guller pe Unsplash.com