Preotul Constantin Necula consideră că România duce lipsă în prezent de meseriaşi şi totodată că este necesară o restartare a profesionalizării acestora.

Prezent la Alba Iulia la cea de-a 15-a ediţie a Târgului de cArte Alba Transilvana, părintele Constantin Necula a susţinut conferinţa „Cultura cărţii. Cartea Culturii” şi, de asemenea, a lansat volumul „Taina risipirii în Lumină”.

Întrebat în cadrul conferinţei de un spectator despre „har şi meserie”, preotul a spus că el este fiu de frizer şi niciodată nu a ştiut dacă tatăl său este un artist sau un meseriaş.

„Pe de altă parte, asta m-a şi ajutat să nu confund lucrurile. Eu cred fundamental că ţara, dacă duce lipsă acum de ceva, e de meseriaşi. Noi tot spunem că ducem lipsă de profesionişti. Nu, doar îi avem, au nişte patalamale de cade peretele pe ei. Nu mai avem sudori. Să nu vi se strice ceva la maşină, că trebuie să cumpăraţi alta nouă. Doamne fereşte să aveţi nevoie să reparaţi vreo instalaţie: se dărâmă blocul, se montează nişte ţevi noi şi după aceea se reconstruieşte blocul, ca să avem instalatori. Poate că şansa unică pe care o avem acum, de a restarta un pic profesionalizarea meseriaşului (…) poate că o să ne prindă bine. Cred că undeva ne-am rupt”, a spus Părintele Necula, potrivit Agerpres.

El a amintit că este născut într-un cartier din Braşov în care erau fabrici cu zeci de mii de angajaţi, oameni care s-au pierdut pentru că nu li s-a mai dat de lucru.

„În locul fabricii Tractorul s-a construit un mall. Adică din producători am devenit consumatori, nu spun consumişti neapărat în sensul negativ. Marea artă a meseriaşului este să nu îşi piardă talentul”, a spus Constantin Necula.

NapocaNews