Candidatul la președinția SUA, republicanul Donald Trump, ar fi elaborat un plan de pace detaliat pentru a pune capăt războiului pe scară largă al Rusiei cu Ucraina. Documentul este ținut secret până la alegeri, a declarat o sursă apropiată lui Trump pentru ziarul britanic The Telegraph.

Miliardarul american nu dezvăluie detaliile planului. Între timp, unii lideri NATO se tem că victoria lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA va pune capăt existenței Alianței și sprijinului militar pentru Ucraina.

Inițiativa republicanului nu este discutată în mass-media, deoarece este important „să nu pierdem efectul de pârghie”. Fostul președinte al Statelor Unite se va concentra pe mesajul intențiilor de a pune capăt războiului. În acest fel, el speră să atragă de partea sa alegătorii care doresc să ajungă la pace.

„Vrea să oprească crimele. Trump va opri crimele, acesta va fi sloganul lui”, a spus interlocutorul.

Donald Trump va acorda o atenție deosebită planurilor de a-i forța pe membrii NATO să majoreze cheltuielile pentru apărare la 3% din PIB-ul lor anual, dacă va câștiga un al doilea mandat.

Unii lideri NATO sunt îngrijorați de posibila revenire a lui Trump la președinție. Un republican poate pune în pericol existența Alianței și poate sabota sprijinul militar pentru Ucraina.

Un reprezentant al campaniei lui Joe Biden a declarat publicației că Trump ar fi amenințat că va abandona aliații dacă aceștia sunt atacați.

„Va permite președintelui rus Vladimir Putin să facă tot ce vrea. Acest lucru îi va face pe americani mai puțin protejați”, spune interlocutorul.

Reamintim că Trump a spus recent că nu va da Ucrainei un cent dacă Europa nu va egala cheltuielile militare cu Statele Unite. În același timp, Ucraina a primit ajutor de peste 100 de miliarde de dolari de la Uniunea Europeană, de la începutul războiului la scară largă.

Jurnaliştii de la The Wall Street Journal au aflat că Donald Trump a numit Ucraina „parte a Rusiei” în conversaţiile sale cu liderii europeni. În plus, republicanul consideră că Ucraina este o țară „absolut coruptă”.

NapocaNews