Opoziția președintelui Serdar Berdymukhamedov acuză faptul că, de fapt, monumentele au fost construite în spiritului cultului personalității. Statuia poetului Magtymguly Pyragy a fost ridicată la sud de capitala Ashgabat, Turkmenistan și a fost prezidată vineri, 17 mai, de întâiul om al țării.

Declarat poet național în Turkmenistan, Magtymguly Pyragy  s-a născut în urmă cu trei veacuri. Numele lui este folosit adesea de autorități pentru a promova indentitata națională, adânc înrădăcinată în istoria continentului Asiatic.

Născut în urmă cu 300 de ani, acesta este considerat una dintre cele mai importante figuri din literatura turkmenă. Numele său este folosit de autorități pentru a promova o identitate turkmenă, înrădăcinată în istorie.

„Am vrut să întruchipez măreția unui umanist și poet al cărui nume figurează printre scriitorii eminenți din est”, a declarat sculptorul Saragt Babayev pentru AFP.

A fost cucerită și înglobată în imperiul rus, rămânând parte a Uniunii Sovietice până la prăbușirea acesteia în urmă cu trei decenii.

Sub conducerea lui Serdar Berdymukhamedov și a tatălui său, fostul președinte Gurbanguly Berdymukhamedov, guvernul a creat un cult fervent al personalității și a închis țara în fața influenței externe.

Înaltă de 80 de metri, inclusiv soclul, statuia poetului are o înălțime de două ori mai mare decât cea a lui Christ the Reedemer din Brazilia.

Statuia lui Pyragy este înconjurată de 24 de statui mai mici din bronz care îi înfățișează pe autori străini, printre care William Shakespeare, Honore de Balzac și Johann Wolfgang von Goethe.

Cea mai înaltă statuie din lume este Statuia Unității din India, cu o înălțime de 182 de metri.

NapocaNews