La 400 de ani de la nașterea Sfântului Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei, Arhiepiscopia Iașilor va reedita și tipări una dintre cele mai cunoscute lucrări ale acestuia, Psaltirea în versuri.

Este vorba, așadar, de ediția critică de N. A. Ursu din 1974, apărută la editura Moldovei și Sucevei.

Activitatea face parte din proiectul „Restitutio. Mitropolitul cărturar Dosoftei – 400 de ani de la naștere. Psaltirea în versuri (1673)”, desfășurat de Arhiepiscopia Iașilor în parteneriat cu Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) – Filiala Iași.

Proiectul va fi implementat în perioada 3 iunie – 15 noiembrie și „are ca scop readucerea în atenția tinerei generații a operei și figurii lui Dosoftei, teolog, cărturar, poet, traducător, mitropolit al Moldovei, nume de referință în domeniul științei, culturii și artei și personalitate reprezentativă a spațiului românesc, care a contribuit substanțial la dezvoltarea literaturii și artei românești”, precum se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Arhiepiscopiei Iașilor.

Valoarea totală a proiectului este de 45 180 lei, fiind cofinanțat de Consiliul Județean Iași prin Programul finanțărilor nerambursabile din bugetul propriu pentru anul 2024 conform Legii nr. 350/2005.

NapocaNews