Distribuie articolul

Primarul Clujului, Emil Boc, a vorbit astăzi despre una dintre marile crize care amenință întregul continent european: criza locuirii. Acesta a explicat că statul trebuie să îi ajute pe tineri pentru o locuire la prețuri accesibile, astfel încât aceștia să nu fie tentați să plece din România. Boc a vorbit și despre soluțiile pe care le întrevede.

„Concluzia Comitetului European al Regiunilor este că una dintre crizele viitoare care se anunță și bate la ușă, pe lângă cele existente astăzi, este criza locuirii. Un primar din Germania, dintr-un land foarte bogat, ne-a spus că în Germania există deja situații când, pentru a putea să îți cumperi o casă cu credit de la bancă, trebuie să îl angajezi pe trei generații. Deci, părinte, copil și copilul copilului, vă dați seama? La ce valori s-a ajuns, trebuie să angajezi un credit care să fie plătit pe trei generații. Mi s-a părut ceva incredibil, dar din nefericire se întâmplă acest lucru. Guvernele naționale, din nefericire, în toată Uniunea Europeană, au pasat direct și fără niciun fel de alte comentarii toată problema la administrațiile locale. Or, aceasta nu mai poate fi rezolvată doar de administrațiile locale. Nu au capacitate, pentru că ele au o grămadă de alte probleme pe care trebuie să le gestioneze în viața de zi cu zi: să gestioneze salubritatea, să gestioneze infrastructura, să gestioneze educația, să gestioneze sănătatea, să gestioneze siguranța publică a oamenilor și câte altele. Sunt necesare creșe, grădinițe, școli.

Ce se întâmplă în România este comun cu ceea ce se întâmplă în Europa. Guvernele au abandonat problema locuirii. Totuși dreptul acesta la locuire este un drept sfânt al omului, adică fiecare om de pe planeta asta trebuie să aibă dreptul să găsească un loc pe care să-l poată numi ‘acasă’ . Oricât ar fi de mare sau de mic, trebuie să existe. Or, asta, repet, este o mare problemă a Europei, care încet, încet, dar sigur, a trecut în plan secundar. ‘E treaba economiei de piață, e treaba individului să-și rezolve problema. Nu-i treaba noastră, a guvernelor naționale sau europene, a Uniunii Europene. Și piața să-și regleze prețurile’. Și uitați unde s-a ajuns. S-a ajuns ca în Germania să cumperi un apartament cu un credit pe trei generații.

NapocaNews