Distribuie articolul

De-a lungul celor 11 zile, Piața Unirii va atrage în fiecare seară publicul cu succese de box-office.

Dogman, cel mai nou film al lui Luc Besson a fost ales pentru deschiderea oficială a Festivalului Internațional de Film Transilvania.

 

De-a lungul celor 11 zile, Piața Unirii va atrage în fiecare seară publicul cu succese de box-office, cu partea a treia din Moromeții sau cu povești spumoase din lumea sportului – tenis sau fotbal, pentru că, deodată cu TIFF-ul, se fluieră și începutul Campionatului European de Fotbal.

Înapoi la Dogman și la Luc Besson, e un film deosebit de puternic la care merită să prindeți bilet pentru una din celelalte 3 proiecții din festival, în afară de cea de la Gala de deschidere.

Luc Besson nu mai are nevoie de nicio prezentare. Considerat cel mai hollywoodian dintre regizorii francezi, a cunoscut succesul internațional cu filme ca Léon: Profesionistul, care a lansat cariera lui Natalie Portman, sau Al cincilea element, a cărui distribuție a adunat staruri mondiale ca Bruce WillisMilla Jovovich sau Gary Oldman.

Apropo de staruri, poate că numele lui Caleb Landry Jones, actorul principal din Dogman nu vă sună cunoscut, însă mai mult ca sigur că după acest film o să îl țineți minte, fiindcă joacă excepțional rolul unui personaj abuzat în copilărie.

Luc Besson spune că filmul a pornit de la o întrebare simplă:

Cum reușești să supraviețuiești unei traume și ce faci cu toată acea suferință? Cu toții avem în comun suferința, iar singurul antidot împotriva ei este dragostea. Societatea nu te va ajuta, dar dragostea te va salva, consideră regizorul.

De unde vin iubirea și salvarea în Dogman? De unde te aștepți mai puțin, aș zice. Dacă iubiți câinii, Dogman e pentru voi.

Și după așa un debut, ca de obicei în primul weekend de festival, Castelul Bánffy din Bonțida devine cadrul perfect pentru două evenimente speciale TIFF.23: cine-concertul Metropolis, una dintre capodoperele cinematografiei mondiale acompaniată live de italienii de la Edison Studio, și Imperiul simțurilor, un film erotic japonez revoluționar pentru 1976, anul în care a fost lansat și care a făcut istorie.

Anul acesta, TIFF-ul aduce un omagiu cinematografiei japoneze prin Focus Japonia, un program care reunește filme de referință din istoria cinemaului, cele mai apreciate producții recente, dar și ateliere de manga, origami sau ikebana.

Poate fi ocazia să vedeți, dacă l-ați ratat, Zile perfecte (Perfect Days, 2023), cel mai recent titlu al legendarului Wim Wenders. Titrat drept giuvaier, capodoperă, operă de artă, sau cel mai bun titlu din cinematografia cineastului, filmul spune povestea unui om simplu, care știe să se bucure de toate lucrurile mărunte și aparent neînsemnate ce formează viața.

În weekendul al doilea, ne bucurăm de prezența la Cluj a actriței Catrinel Dumitrescu, apreciată pentru rolurile sale în film și teatru. Ea va primi premiul de excelență la Gala de Închidere. Catrinel Dumitrescu va participa și la o proiecție specială a filmului Căsătorie cu repetiție (r. Virgil Calotescu, 1985) care va avea loc sâmbătă, 22 iunie, la Cinema ARTA.

Un film românesc la care cred că va fi bătaie pe bilete pentru că a fost recent premiat la Cannes este cel mai recent titlu al lui Emanuel Pârvu, 3 kilometri până la capătul lumii. Prima proiecție va fi joi, 20 iunie, în Piața Unirii. Vineri, se vede tot în premieră, și noul film regizat de Andrei Crețulescu, EXT. MAȘINĂ. NOAPTE.

Ca în fiecare an, TIFF-ul are un program generos pentru toată lumea. Miercuri, în 19 iunie, va fi potrivit tradiției Ziua Maghiară, iubitorii de documentare vor urmări secțiunea What’s up, Doc ?, iar amatorii de muzică vor merge la concertele din curtea Muzeului de Artă.

Copiii sunt de asemenea în prim-plan în secțiunea filmelor ce le sunt dedicate. După 15 ani, sute de filme, ateliere, programe și mii de spectatori, EducaTIFF, secțiunea specială dedicată educației cinematografice, devine MiniTIFF, un festival de film care va avea loc în octombrie la Cluj-Napoca, dar care își face deja încălzirea în timpul festivalului.

Festivalul Internațional de Film Transilvania are loc în perioada 14 – 24 iunie. Ediția din 2024 are o zi în plus – ziua best of, în care avem ocazia să vedem ce n-am apucat în primele 10 zile de sărbătoare a filmului.

 

Anca Mureșan Bota – Radio Cluj