Distribuie articolul

Într-o seară plină de farmec și surprize, Castelul Bánffy din Răscruci și-a deschis porțile pentru un eveniment care a captivat inimile tuturor celor prezenți. Acest monument istoric recent restaurat a oferit un decor de poveste pentru o seară în care istoria, cultura și divertismentul s-au îmbinat armonios.

Începând cu ora 18:00, vizitatori și cinefili deopotrivă au pășit într-un univers fascinant, explorând parterul castelului și admirând detalii arhitecturale rafinate din sala principală, plină de istorie. Cea mai impresionantă piesă de aici este soba decorată cu cahle și reliefuri smălțuite. Tavanul casetat, pus în evidență de lumina blândă a după-amiezii ce se strecura înăuntru prin geamurile de la etaj, a atras și el admirația vizitatorilor.

Pe pajiștea din fața castelului, atmosfera a fost una vibrantă. Cele câteva standuri cu mâncare și băuturi oferite de producători locali au îmbiat vizitatorii cu arome îmbietoare. Pajiștea a devenit locul ideal pentru relaxare, mulți participanți întinzându-și păturile la umbra copacilor pentru a se bucura de o seară liniștită sub cerul liber.

În jurul orei 18:30, pe ponton, trupa 7TH SENSE a captivat audiența cu un concert de jazz la apus, sunetele melodioase completând perfect peisajul de basm.

La ora 20:30, magia serii a continuat cu un concert de excepție al formației PlaCello. Prima parte a concertului a fost susținută de Răzvan Suma, Ștefan Cazacu, Ella Bokor și Mircea Marian, unii dintre cei mai talentați violonceliști români din prezent, care au dus publicul într-o incursiune muzicală inedită, cuprinzând aranjamente ale unora dintre cele mai faimoase uverturi: Nunta lui Figaro, Bărbierul din Sevilla sau Flautul fermecat. În partea a doua a concertului s-au alăturat încă patru violonceliști, iar acordurile s-au schimbat, pe pajiștea castelului răsunând melodii din Metallica și Coldplay, culminând cu dinamismul cântecului napolitan Funiculì, Funiculà.

Concertul a prefațat proiecția filmului „O viață remarcabilă” (One Life, r. James Hawes, 2023). Interpretarea magistrală a lui Sir Anthony Hopkins a fost punctul culminant al serii, povestea filmului lăsând o amprentă profundă în sufletul meu. Distribuția include interpretări remarcabile ale Helenei Bonham Carter în rolul mamei lui Winton, Lenei Olin, Romolei Garai, Jonathan Pryce și Alex Sharp. Scenariul, scris de Lucinda Coxon și Nick Drake, este bazat pe cartea „If It’s Not Impossible…The Life of Sir Nicholas Winton”, scrisă de fiica lui Winton, Barbara Winton.

În concluzie, seara organizată de TIFF la Castelul Bánffy din Răscruci a fost un triumf al culturii, istoriei și comunității. O seară magică, în care trecutul și prezentul s-au întâlnit într-un cadru de vis, oferind tuturor celor prezenți amintiri de neuitat.

Alina Maria Iuga