Premierul Marcel Ciolacu a vorbit marți despre deficitul bugetar al României, spunând că Banca Mondiala a împrumutat țara noastră pentru acoperirea acestuia. „N-a considerat un risc pentru un amplasament în România”, a spus premierul. „Eu investițiile în România nu le opresc”, a mai spus premierul.
„Eu știu că anul trecut am luat niște măsuri și ne-am încadrat în deficitul asumat cu Comisia. În acest moment, acordul pe care l-a avut România semnat de un prim-ministru al României a semnat pentru trei ani. În trei ani era aproape imposibil ca România să ajungă la un deficit de 3%”, a spus Marcel Ciolacu.
El susține că Banca Mondială a acordat un împrumut României pentru acoperirea deficitului.
„Nu suntem singurul stat care trecem printr-o perioadă de dezvoltare accelerată și din punctul meu de vedere este perioada cea mai importantă pentru România până finalizăm exercițiul financiar actual și PNRR-ul. Cu alte cuvinte, cred că până acum vreo 2,65 din 3 și 6 parcă suntem cu deficitul sunt băgați direct vreo 58 de miliarde de lei, respectiv peste 11 miliarde de euro, numai direct prin investiții. (…) Ce pot să vă spun este că Banca Mondială ne-a acordat un împrumut pentru acoperirea deficitului, presupun că Banca Mondială a văzut ritmul de dezvoltare a României și n-a considerat un risc pentru amplasament în România”, a adăugat premierul.
„Trebuie să ne hotărâm, vreți să intrăm în logica în care dacă vreți eu opresc orice investiție și avem deficit 3%, n-am o problemă, cu toate cheltuielile care s-au mărit la salarii și știți bine că cheltuielile la salarii s-au mărit anul trecut la învățământ și la sănătate, după o criză socială și după cea mai mare grevă din sistemul de învățământ. (…) Prefer să mă întrebați zilnic asupra deficitului și să continui investițiile. Eu investițiile din România nu le opresc”, a mai spus Marcel Ciolacu.
„Eu ce îmi aduc aminte că PSD a lăsat guvernarea cu 3,7% datoria publică și un deficit sub 3%. L-am preluat cu un deficit de 6,8% în cea mai mare dezvoltare a României, fiind aceste colecte europene suprapuse. Cu adevărat, vreau să aflu pe ce s-au dus 200 de miliarde împrumutați după pandemie. Unde se regăsesc ei?”, a mai spus Ciolacu.
Conform reorganizării din ministere și din instituții sunt aproximativ 5.000 de posturi care au fost desființate din cele 200.000 neocupate.
„Eu nu pot să vin, chiar dacă sunt prim-ministru, să tai capetele oamenilor. România are nevoie de o reformă a sistemului bugetar. România are nevoie de ține. Asta nu înseamnă că vine un guvern sau un prim-ministru care taie capete sau spune din pix: trebuie să reducem 20%, sau altceva.
În momentul când am dat legea, 200 de mii de posturi erau vacante. Nu sunt toate pentru că am făcut excepție la învățământ, care reprezintă o treime din sistemul public, și la sănătate. Și mă bucur că am facut acest lucru”, a declarat premierul.
Pe înțelesul românilor: reforma lui Ciolacu este clară, adică pensiile speciale rămân, la fel și banii pentru Ucraina și plata Patriot.
NapocaNews