Distribuie articolul

La sfârșitul meciului său cu chinezoaica Xiyu Wang, Elina Svitolina a izbucnit în hohote de plâns, spunând ce coșmar a fost să joace acest meci, după ce dimineață a aflat ce grozăvie a fost în țara ei, când noaptea trecută o rachetă rusească „a lovit direct” cel mai mare spital de copii din Kiev! În acest fel, am aflat de ce ea a intrat pe teren purtând o panglică neagră pe tricou. În tot raidul devastator, au murit 35 de oameni și peste 125 sunt grav răniți.

Nici un alt sportiv nu a avut vreo reacție față de această crimă. Și terenurile de la Wimbledon sunt pline de jucători și jucătoare din Rusia care strălucesc în albul regal!

Se spune că e interzis să faci politică în competițiile sportive. De când? Și mai ales în cazuri extrem de grave. De când sportul nu mai e și un agațament politic? A fost asumat cu politica încă din Elada (Grecia Antică). Și azi nu-i meci internațional important să nu vezi în tribune șefi de state și prim-miniștri! Totul e politică sau are atingere cu politica.

Te uiți la Medvedev cu câtă impertinență îi sfidează pe spectatorii care îi contestă vreo minge. Dar cine îl mai privește azi pe Daniil M. ca pe un sportiv normal? Toți văd în el un reprezentant al marii mașini putiniste, care a dat întregii lumi o lecție de barbarie!

O admirăm pe Anna Kalinskaya, pentru că așa e civilizat. Frumusețea trebuie admirată.

Dar sportivii ruși nu înțeleg că aici, în turneele de mare anvergură, cum e Wimbledon, ei sunt tolerați? Ei sunt primiți cu flori și aplauze în arenele sportive occidentale, să joace ca orice jucător din lume, dar vorba Allei Pugaciova, care a reacționat la această barbarie: Dumnezeu are răbdare, dar există o limită în toate”. De ce Daniil M. nu ar face și el un gest similar? Occidentul l-a îmbogățit, l-a făcut multimilionar în dolari, nu e cazul să aibă o atitudine față de ce se întâmplă în patria lui? Dacă ar fi fost un jucător adevărat, nu un robot, cum îl consider eu, dacă ar fi avut conștiință de om, ar fi trebuit să nu intre pe teren în meciul cu Sinner, ar fi trebuit să ia microfonul și să declare că acest gest, de renunțare, e un PROTEST față de masacrul uciderii de copii de la Kiev. Dar n-a făcut-o, fiindcă e un profitor. Ca și staff-ul lui și toți jucătorii ruși, care nu au patrie, defilează în competiții fără steag, dar profită de dolari și trăiesc fericiți în America și alte state, se antrenează în cele mai bune condiții, ba sunt și aclamați, oricum, rușii de pe front, care ucid copii și oameni nevinovați, sunt mândri de vedetele lor care ajung să-i „bată” pe americani sau jucătorii occidentali! De acest tip de perversiune barbară încă nu s-a vorbit, dar un Dostoievski a înțeles esența acestui stil de viață al rușilor care au ca țel „batjocura”. Când locuiam la New York, mereu auzem, „iar s-a petrecut o crimă în cartierul rusesc”!

Ce popor reprezintă M. și sportivii ruși? Ce popor e acela care tolerează la nesfârșit barbaria, crimele?! Să ne amintim ce spun unii dintre marii scriitori ruși despre poporul lor:

Mihail Saltîkov-Șcedrin – „Dacă aș adormi, trezindu-mă după o sută de ani, și m-ar întreba cineva ce se întâmplă în Rusia, aș răspunde fară sa clipesc: beție și jafuri”.

Aleksei Tolstoi – „Moscovia – Taiga ruso-mongolă, sălbatică, întinsoare a jafului”.

F. M. Dostoievski – „Nație ce cutreieră prin Europa și caută ce să mai distrugă, să facă praf, pur si simplu, totul. Din batjocură”.

Mihail Bulgakov – „Nu suntem un popor, ci vite, șobolani, hoardă sălbatică de ticăloși și ucigași”.

Maxim Gorki – „Cel mai important semn de izbândă al poporului rus este cruzimea sa plină de sadism”.

Serghei Aksakov – „Ah, cât de greu e să trăiești în Rusia, în acest centru plin de putoarea dezmățului trupesc!

Pe acești sălbatici îi reprezintă Medvedev și Kalinskaya? O fi așa poporul care i-a dat pe Pușkin și Cehov, pe Ceaikovski și Rahmaninov, pe Kandinski și Bulgakov? Și ce face celebra „intelighentia rasia”? Marii lor oameni de știință, marii lor sportivi?! NU există încă o revoltă a lor? Masacrul ține de peste 850 de zile, de câte zile și nopți mai e nevoie până se dumiresc? Și chiar dacă ucrainenii au vreo vină, dacă rușii au argumente în acest sens, acesta nu e un motiv să faci crime, să nu găsești soluții de pace, să se pună capăt crimelor de război, în primul rând să nu mai fie uciși copiii, despre care Iisus spunea să fie lăsați să vină la El!

Pe de altă parte, ne întrebăm, care e reacția NATO în tot acest spectacol odios? Putin și clica lui par că se distrează pe această lipsă de reacție, pe slăbiciunile unei organizații-fantomă sau pe senilitatea de la Casa Albă. Amenință lumea cu bombele atomice. Fac voiaje în China și alianțe cu Jong-un!!! E o sfidare totală a istoriei, a tot ce a câștigat civilizația umană. Sunt dușmanii vieții. Și toți oligarhii de pretutindeni aplaudă sau stau în găoace, fiindcă profită de război și se îmbogățesc.

Grid Modorcea