Distribuie articolul

sraelul, care îşi extinde ocuparea ilegală în Cisiordania, a aprobat confiscarea a 1.270 de hectare de pământ în acest teritoriu palestinian ocupat, arată un document oficial consultat miercuri de AFP, scrie news.ro.

Este vorba despre o confiscare-record de la Acordurile de Pace de la Oslo din 1993, denunţă organizaţia israeliană ”Pacea acum”, după ce aceste pământuri – situate în Valea Iordanului – au fost declarate ”proprietate a Guvernului” de către Autoritatea israeliană însărcinată cu Afaceri Funciare în teritoriile palestiniene, la sfârşitul lui iunie.

”Mărimea zonei (…) este cea mai mare de la Acordurile de la Oslo (1993), iar anul 2024 marchează un vârf în amploarea declarării de terenuri de stat”, denunţă ”Pacea acum”.

De la începutul lui 2024, Guvernul israelian a confiscat în mod ilegal 23,7 de kilometri pătraţi din teritoriul Cisiordaniei.

El anunţa la 22 martie confiscarea a 800 de hectare de pământ în Cisiordania, în vederea construirii unor noi colonii.

Această decizie a fost respinsă drept o ”provocare” de către ”Pacea acum”, potrivit căreia palestinienii îşi pierd dreptul de proprietate sau de folosinţă pe pământuri declarate ”terenuri de stat”.

Autorităţile israeliene nu au comentat în mod public această ultimă confiscare, care intervine în contextul unei exacerbări a tensiunilor cu palestinienii din cauza Războiului din Fâşia Gaza.

NapocaNews