Distribuie articolul

Admiterea de vară la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) s-a încheiat cu succes, cu un număr record de candidați înscriși atât la programele de licență, cât și la cele de master (https://news.ubbcluj.ro/peste-22-700-de-candidati-din-care-peste-400-de-olimpici-la-admiterea-de-vara-2024-la-ubb/).

UBB va organiza, în perioada 4-13 septembrie 2024, sesiunea de toamnă a admiterii, când va scoate la concurs 879 de locuri finanțate din buget la nivel licență și 687 de locuri finanțate din buget la nivel de master, alături de numeroase locuri la taxă. De asemenea, vor fi scoase la concurs noi locuri bugetate și cu taxă în cele 31 de școli doctorale ale UBB.

Ca o noutate, pentru sesiunea din toamnă UBB își lărgește oferta cu programe noi, inovatoare. Candidații vor putea opta pentru noua specializare Inginerie medicală (licență) din cadrul Facultății de Inginerie din Reșița, precum și pentru specializarea Informatică economică (licență, învățământ la distanță) care va fi lansată de UBB la Arad, în cadrul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor.

Tot în această toamnă vor fi lansate și primele specializări în sistem dual ale UBB, în cadrul cărora studenții vor petrece jumătatea timpului alocat pentru studii la o firmă parteneră, având astfel șansa de a-și începe cariera în domeniul ales chiar din anul I, beneficiind în același timp și de bursă. Pe lângă UBB, alte 4 universități au reușit să lanseze, din această toamnă, programe în sistem dual, însă oferta UBB este cea mai variată și cea mai mare. Astfel, vor fi lansate 8 programe de licență în sistem dual: la Cluj-Napoca, în cadrul Facultății de Chimie și Inginerie Chimică, vor fi lansate specializările Chimie farmaceutică și Ingineria și informatica proceselor chimice și biochimice (ambele în limba română); la Reșița vor fi lansate specializările Economia comerțului, turismului și serviciilor (limba română) din cadrul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, precum și Inginerie mecanică și Informatică Aplicată în Inginerie Electrică (limba română), ambele în cadrul Facultății de Inginerie; în timp ce la extensia Sfântu Gheorghe a UBB vor fi lansate specializările Economia comerțului, turismului și serviciilor (limbile română și maghiară) – în cadrul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor și Știința mediului (limba maghiară) – în cadrul Facultății de Știința și Ingineria Mediului. Toate aceste programe vor fi lansate în cadrul campusurilor duale dezvoltate din finanțare atrasă de UBB prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

 

„Este excelent că oferta academică a UBB din toamnă vine cu programe noi, inovative, și candidații care doresc pașaportul academic UBB îl pot accesa prin competiție nu doar pe locuri cu taxă, dar și pe locuri bugetate. Îi așteptăm în comunitatea academică a UBB – cea mai mare, cea mai veche și acum cea mai bine poziționată universitate a țării în clasamentele internaționale (metarankinguri)! – pentru a duce povestea UBB mai departe: „Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581!””, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Pentru sesiunea din toamnă, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca scoate la concurs, la nivel licență, 879 locuri finanțate din buget și peste 7.000 de locuri cu taxă, în timp ce candidații la programele de master vor avea la dispoziție 687 locuri finanțate din buget și peste 4.000 de locuri cu taxă. De asemenea, vor fi noi locuri bugetate și cu taxă în cele 31 de școli doctorale ale UBB.

Sesiunea de toamnă a admiterii la UBB va avea loc în perioada 4-13 septembrie 2024, toate informațiile fiind disponibile pe site-ul https://infoadmitere.ubbcluj.ro/ro/.

Radu Ștefan