Cine a schimbat data morții lui Eminescu de pe placa comemorativă? Pe strada Plantelor nr. 9, unde a fost sanatoriul în care a fost asasinat Eminescu, există o placă memorială originală în care data morții lui Eminescu este 16 Iunie 1889.
Timp de peste o sută de ani nu a avut nimeni tupeul să o modifice, chiar dacă varianta oficială este că Eminescu a murit în 15 Iunie. Din 1889 încoace, toate guvernele României au susținut că a fost 15 Iunie și niciun ziar (sau televiziune) nu a deschis o anchetă privind neconcordanța cu data trecută pe această placă comemorativă, adică 16 Iunie.
Iată că politica soroșistă de modificare a trecutului a ajuns și la Mihai Eminescu și data morții lui de pe placa comemorativă a fost modificată, recent, din 16 în 15 Iunie.
Să fie o modificare făcută cu acordul Ministerului Culturii sau al Primăriei Bucureștiului? Greu de crezut, după modul neprofesionist în care s-a operat, dar asta nu înseamnă că nu trebuie întrebate.
Rămâne varianta vandalizării, dar care ridică multe semne de întrebare. Ce fel de vandal să fie acela care a făcut efortul să meargă la un magazin de bricolaj ca să cumpere, cu banii lui, cifrele 1 și 5, după care să bată drumul înapoi și să le lipească cu oarecare grijă pe placa comemorativă?
Ce ar motiva atât de mult pe un vandal să investească energie și timp, plus să riște o amendă (nu mult, doar 2000 de lei), doar ca să restabilească – după părerea lui – un adevăr istoric, când putea să o facă, simplu și legal și democratic, doar trimițând o solicitare prin mail către Primăria Bucureștiului? În fond, adevărul e adevăr și Primăria are obligația informării corecte a cetățenilor: dacă Eminescu a murit pe 15, atunci să fie trecut 15 pe placa comemorativă!
Evident că ar fi durat ceva timp până s-ar fi obținut avizele necesare, dar câteva luni în plus nu ar fi făcut mare diferență față de suta de ani de când placa e acolo. Mai este un element interesant: placa este situată într-un loc necirculat și este lipsită cvasi-total de vizibilitate, deci nu poate fi invocată motivația că ar fi putut induce pe cineva în eroare în cazul în care se tergiversa modificarea ei.
Așadar, nu a fost un vandal oarecare, care a trecut întâmplător pe acolo, a observat ”eroarea” și s-a decis să o corecteze… pur și simplu, un om care îl respectă pe Eminescu sau adevărul istoric nu acționează ilegal când legea este de partea lui.
Mai rămâne o variantă: vandalul a acționat la comandă! Adică cineva super-deranjat că e 16 în loc de 15, dar care nu-și permite să riște să se expună, a plătit pe unul să o facă. Sau poate i-a dat ordin…
Există asemenea vandali-contra-cost? Evident, unde există cerere și bani, apare și oferta. Iată un exemplu de acțiune de marketing cu vandali-de-închiriat, reclamă la RadioZU.
Și totuși, care ar fi problema că undeva scrie că Eminescu a murit pe 16 Iunie, în loc de 15? Păi este, pentru că Eminescu a fost înmormântat pe 17 Iunie, iar dacă a murit într-adevăr pe 16, înseamnă că a fost înmormântat în ziua următoare, ceea ce alimentează niște ipoteze care ridică părul din cap.
De exemplu, că cineva s-a grăbit să scape de cadavru… adică Guvernul, pentru că el l-a îngropat. Evident, întrebarea este ce motiv a avut. Exista cumva riscul să-i fie analizat cadavrul și de alți medici, care să descopere ceva diferit față de unica autopsie ”oficială”, unde i s-a distrus creierul în mod intenționat? Cum a fost lansată ipoteza unei boli venerice drept cauză a morții, adică o cauză rușinoasă, care să imagineze o existență promiscuă și incapabilă de fidelitate? Cu siguranță că investigațiile mai multor medici ar fi făcut imposibilă asemenea infamie.
O altă ipoteză ar fi că așa ceva nu se face la creștini, dar există unii, toată lumea știe cine, care îngroapă morții a doua zi după ce mor, și pe ai lor și pe ai altora, când pot. Să fi fost modificată intenționat data morții din 16 în 15 doar pentru a se da posibilitatea unei înmormântări ritualice de dezonorare, sau de descreștinare – în mintea lor, a lui Eminescu?
Ce știm cu siguranță este că placa memorială a lui Mihai Eminescu a fost vandalizată de cineva care nu și-a asumat fapta și că trebuie deschisă o dezbatere privind asasinarea sa, printre care și data reală a evenimentului.
Mihai Tociu
( Sursa Facebook)