Guvernul Ungariei se declară dispus să ofere tuturor imigranţilor care încearcă să intre în ţară un bilet dus către Bruxelles, dacă o hotărâre a Curţii de Justiţie a UE (CJUE) va obliga Budapesta să adopte o politică în materie de refugiaţi „fără detenţie”, relatează POLITICO.
„După procedura de azil, vom oferi tuturor migranţilor de la frontiera ungară posibilitatea de a fi transportaţi la Bruxelles în mod voluntar şi gratuit”, a declarat joi Gergely Gulyás, şeful Cancelariei premierului Viktor Orbán. „Dacă Bruxelles-ul doreşte migranţi, îi poate avea”, a adăugat el. Gulyás a continuat pe acelaşi ton sarcastic spunând că solicitanţii de azil „pot apoi negocia acolo cu Comisia Europeană cu privire la propria lor îngrijire”.
Oficialul a expus această idee în reacţie la o amendă de 200 de milioane de euro emisă împotriva Ungariei în iunie, după ce Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis că Budapesta ignoră legislaţia UE privind azilul, după ce mai dăduse anterior o hotărâre împotriva Budapestei.
Ungaria, condusă de ani de zile de partidul de dreapta Fidesz al lui Viktor Orbán, a adoptat mult timp o linie dură în ceea ce priveşte intrarea în ţară a solicitanţilor de azil.
Curtea de la Luxemburg (CJUE) a decis în 2020 că Budapesta nu a respectat normele UE privind tratamentul migranţilor prin „reţinerea ilegală” a solicitanţilor de azil şi prin deportarea lor înainte ca aceştia să poată face apel împotriva respingerii cererilor lor. Curtea a ordonat Ungariei să îşi schimbe politicile, însă guvernul Orbán a ignorat directiva, un răspuns pe care CEJ l-a catalogat în hotărârea sa din iunie drept o „încălcare fără precedent şi extrem de gravă a dreptului UE”. În plus faţă de amenda de 200 de milioane EUR, Ungaria trebuie să plătească încă 1 milion de euro pentru fiecare zi în care nu se conformează hotărârii Curţii.
Ca urmare, Budapesta analizează în prezent dacă poate recupera o parte din aceste costuri de la Comisia Europeană prin intentarea unui proces. Guvernul ungar a solicitat ministrului justiţiei să analizeze „cum putem să ne exercităm drepturile prin intermediul unui proces, pentru a obţine rambursarea unei părţi din costurile legate de migraţie” de la Comisia Europeană, a declarat, joi, Gergely Gulyás, citat de MTI.
Protecţia graniţelor spaţiului Schengen este, de asemenea, o chestiune comună, care serveşte nu doar siguranţei Ungariei, ci este importantă pentru întreaga Europă. În ciuda acestui fapt, Ungaria nu are acces la fondurile Uniunii Europene pe care Bruxelles-ul le pune la dispoziţia altor state pentru protecţia graniţelor, a mai spus oficialul maghiar.
NapocaNews