Crucea de aproximativ 40 de metri înălțime a intrat în Cartea recordurilor ca fiind cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan, conform Guinness World Records.
Monumentul a fost ridicat între anii 1926 şi 1928 la inițiativa Reginei Maria şi Regelui Ferdinand I al României. Proiectul ansamblului a fost realizat de arhitecţii români George Cristinel şi Constantin Procopiu.
Crucea are o înălţime totală de circa 39,3 metri, din care 8,35 metri reprezintă soclul, şi o deschidere a braţului orizontal de aproximativ 15 metri.
Corpul metalic a fost realizat din profile de oțel, fiind introdus, inițial, direct în stâncă. În anul 1930, la doi ani după sfinţire, structura metalică a fost încastrată într-un soclu din beton armat placat cu piatră.
Monumentul este iluminat în fiecare noapte de 120 de becuri, alimentate de rețeaua electrică a Stațiunii Bușteni.
Societatea „Cultul eroilor” a fost cea care a coordonat proiectul de construire a monumentului. În soclul crucii fost amenajată o galerie și mai multe bazine pentru colectarea apei pluviale.
De sărbătoarea Sfintei Cruci, eroii neamului sunt pomeniți la Crucea de pe Caraiman.
În anul 2002 a fost stabilit prin lege ca data de 14 septembrie, când în mod tradițional se încheie pășunatul anual, să fie desemnată Ziua Muntelui în România.
Această zi are scopul de a atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă zona montană, dar și pentru a scoate în evidență potențialul munților din țara noastră.
Munții Carpați reprezintă al doilea cel mai lung lanț muntos din Europa, după Munții Scandinaviei, având o lungime de aproximativ 1.500 km, din care aproximativ 800 km se desfășoară în România.
Ministerul Apărării Naționale a organizat vineri, la Crucea de pe Vârful Caraiman, în Munții Bucegi, o ceremonie comemorativă dedicată eroilor români din Primul Război Mondial și din toate timpurile.
Scopul evenimentului, desfășurat cu o zi înainte de sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, este „omagierea militarilor și civililor români care, în momente dramatice ale istoriei, și-au făcut datoria față de patrie”.
NapocaNews