Distribuie articolul
România e pregătită să limiteze importurile de ouă și carne de pasăre din Ucraina, anunță Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Măsuri similare pregătesc și alte state UE, iar reproșurile care li se aduc ucrainenilor sunt aceleași ca și în cazul cerealelor.

Ministrul Florin Barbu a susținut încă din data de 23 septembrie a.c., în Consiliul AgriFish, propunerea Bulgariei cu privire la interzicerea importului de ouă din Ucraina și a cerut deja Comisiei Europene o soluție pentru protejarea fermierilor europeni de prețurile de dumping practicate de Ucraina, se arată într-un comunicat al MADR.

„Este nevoie de o intervenție a Comisei Europene în privința importurilor ucrainene de ouă și carne de pasăre, ținând cont de faptul că fermierilor noștri le sunt impuse anumite condiționalități cu privire la creșterea păsărilor, care presupun costuri mult mai mari în comparație cu cele ale fermierilor din afara Uniunii Europene.

Așteptăm o decizie rapidă a Comisiei Europene, însă le transmit fermierilor că noi suntem pregătiți să aplicăm mecanismul de licențiere a importurilor, pe care deja l-am aplicat cu succes în cazul importurilor de cereale, zahăr și făină”, declară Barbu.

Ioan Oleleu, vicepreședinte ANSVSA, a explicat pentru postul DIGI24: „Din păcate, am înregistrat astfel de situații, când o companie din România a trecut la achiziționarea produselor respective, și nu a respectat legislația privind trasabilitatea produsului. Am intervenit, acele cantități au fost retrase de pe piață, agentul economic a fost sancționat. Comparativ, probele recoltate pentru monitorizarea ouălor din producția românească vs ouăle din țări terțe și inclusiv din Ucraina, e foarte clar – calitatea ouălor din România e foarte bună. Nu se depistează reziduuri. În celelalte produse, ele se depistează, chiar dacă sunt admise în anumite limite.”

Ilie Van, președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, a vorbit și el pentru sursa citată: „În ultima perioadă au crescut exponențial importurile de ouă din Ucraina, la prețuri foarte mici. Neaplicând legislația europeană în producție și comercializare, au costuri mult mai mici decât fermierii din UE și implicit din România. Avem extracosturi la carne și la ouă de peste 30% față de o producție standard, așa cum este cea din Ucraina. De când se importă aceste ouă, a scăzut prețul la fermieri, dar nu a scăzut la raft. Ăsta este un semn de întrebare foarte mare.”

Uniunea Europeană a ridicat restricțiile de import pentru produsele agricole din Ucraina, ca urmare a ofensivei militare declanșate de Rusia, cu precizarea că, pentru statele membre aflate la granița cu Ucraina au fost stabilite excepții și derogări, inclusiv introducerea licențierii pentru anumite categorii de produse agroalimentare.

NapocaNews